Kreditiranje stambenih zgrada oštećenih potresom

20.6.2020

Stambene zgrade vrlo rijetko na svojim računima imaju dovoljno sredstava za izvađene značajnijih zahvata na zajedničkim dijelovima. Zbog toga je godinama u praksi  kreditno zaduživanje. 
Do 2013. godine , postupak za dobivanje kredita je bio je dosta složen i sa doista nepotrebnih  "osiguranja" koje su tržile banke. Tražilo su se pojedinačna jamstva suvlasnika. 
2013 godine, Udruga stanara je je u priručniku  "Korisni savjeti  za stanovanje" obradila novi model kreditiranja.iz kojeg je vidljivo da su razna jamstva nepotrebna jer su zgrade sigurne i solventne zbog činjenice da je pričuva stambenih zgrada zakonska obveza za svakog suvlasnika. Zahvaljujući toj činjenici , postotak naplate pričuve uvijek je u granicama povoljnim za dobivanje kredita.  U to vrijeme,  nisu sve banke to prepoznale . Iz toga su izvukle značajnu korist one koje su  prihvatile taj model. Privukle su značajan broj zgrada koje su kod njih otvorile račune.  To se posebno odrazilo  na području Grada Rijeke gdje je došlo do ekspanzije obnove zgrada. 
 
Možda ove činjenice ne bi  danas bile posebno značenje da se  nije osjetila potreba da se banke prilagode posebnim uvjetima  koji su nastali na području  gdje su zgrade oštećene potresom.  Ovo je prilika da se banke pokažu razumijevanje  i osiguraju što povoljnije uvjete  kao bi se posljedice  što prije otklonile.Zbog toga  je korisno da se pregledaju uvjeti pod kojima banke daju kredite . 
U posljednje vrijeme su zapažene aktivnosti  Hrvatske poštanske banke , koja  se dugo nije odlučivala  za ulazak na  ovo područje. Vrijedi pogledati uvjete.
 
NAJČITANIJE

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Korona virus i potres su otvaranje crne vizije na koju smo upozoravali godinama. Suvlasnici nisu dovoljno shvatili obveze a društvena zajednica nije zauzela pravi stav u smislu zaštite javnog intere
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se