KAKO SMIJENITI VJEČITOG PREDSTAVNIKA SUVLASNIKA

24.10.2013

Očigledno je da  se u mnogim zgradama javlja problem vječitog predstavnika suvlasnika - "gazde u kući".  To je posebno izraženo u velikim zgradama gdje je predstavnik u situaciji da "mora sve sam" jer "nitko drugi neće" ili ne zna. Napomenuli smo već da je u takvim objektima vrlo složen proces donošenja zakonitih odluka. Teško je prikupiti suglasnost potrebene većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.  Na skupovima stanara to je nemoguća misija - gotovo ni u jednoj velikoj zgradi nije se na sastanku okupila natpolovična većina suvlasnika.

Stoga se u praksi sve više primjenjuje pismeno izjašnjavanje suvlasnika. Dovoljno je da nositelj inicijative pripremi prijedlog odluke i obrazac za izjave koje podijeli po sandučićima svih suvlasnika (ili na drugi način). Pritom samo mora biti poznato mjesto dostave   potpisanih izjava jer nije preporučljivo da se ubacuju u sandučić trenutnog predstavnika stanara. Naime, poznati su nam slučajevi uništavanja takvih izjava.

U našoj rubrici  "UPRAVLJANJE- predstavnik suvlasnika" možete pronaći ogledni primjerak prijedloga za donošenje ODLUKE  i IZJAVE.


Pripremio: M. J.  
Vanina
8.4.2017
Krešimir
17.3.2014
Krešimir
3.4.2014
Goran
22.11.2013
dis
11.10.2013
Igor Doubek
24.10.2013
Igor Doubek
24.10.2013

NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se