KAKO RIJEŠITI PROBLEM VLAGE I SPRIJEČITI GLJIVICE?

28.1.2014

Četveročlana obitelj disanjem, znojenjem, kuhanjem, tuširanjem i drugim aktivnostima proizvede oko deset litara vode dnevno. Bez pravilnog provjetravanja ta voda ostaje u stanu u obliku vlage, a zidna plijesan i gljivice nastaju na vlažnoj površini uz povoljnu temperaturu. Preko dana zrak se ugrije i upija vodene pare koje tijekom noći, zbog hlađenja, otpušta i stvara vlagu. Kondenziranje pare može se spriječiti dobrom toplinskom izolacijom i redovitim provjetravanjem. Primjer kondenzacije najlakše možemo vidjeti kod tuširanja, kada se zidovi i zrcala orose. Osim toga uzrok vlage može biti i curenje. Ono se javlja kao posljedica loše hidroizolacije ili napuklina na fasadi, a odaju ga smeđe i žute mrlje.
 
Ugradnjom PVC stolarije bolje ćemo izolirati stan, što će omogućiti bolje zagrijavanje prostorija, ali zbog nemogućnosti izmjene vanjskog i unutrašnjeg zraka povećava se mogućnost nastanka vlage.  Neprovjetreni zrak u kombinaciji s parama iz kuhinje i kupaonice potiče razvoj gljivica i pljesni. Klima uređaji odvode kondenziranu vodu, no dio nje se ipak zadržava u unutrašnjosti uređaja, a tamna i vlažna mjesta pogoduju plijesnima i gljivicama. Stoga, vrlo je važno redovito čistiti i dezinficirati klima uređaje.
 
Dosad su se gljivice i plijesan najčešće uklanjali proizvodima na bazi klora. Takvi proizvodi štetni su za ljudsko zdravlje, a i ne rješavaju problem u potpunosti. Djeluju na razvijene mikroorganizme, no ne uklanjaju njihove spore. Najbolje rješenje u grupi „Uradi sam" zasad je bila varikina ili stopostotni alkohol. Ali sve to daje kratkoročne rezultate koji se iz godine u godinu moraju ponavljati.

 

Ako ste iskušali sve savjete, a nijedan ne pomaže, trajno rješenje mogli biste pronaći u obliku stroja za odvlaživanje zraka. Relativna vlaga zraka u prostorijama trebala bi biti u granicama od 40 do 60 posto. Ta razina savršena je za zdravlje ljudi, životinja i biljaka te za očuvanje namještaja. Odvlaživač zraka uvlači zrak i vodi ga preko rashladnika gdje se voda kondezira i slijeva u odvod. Zrak putuje preko toplog elementa, te suh i zagrijan izlazi u prostor. Kondenzacija vodene pare nastaje iznad 65 posto relativne vlažnosti zraka, a uzmemo li zraku vlagu nema se što kondenzirati. Svaki odvlaživač zraka ima higrometar (vlagomjer), uređaj koji nam pokazuje trenutnu vlažnost zraka, što omogućava da je ona uvijek optimalna. Ako zimi sušite rublje u zatvorenim prostorijama, ovaj uređaj će pomoći i u tome.

            Odvlaživači zraka mogu se naći po cijeni od 1000 kuna, a potrošnja struje im je vrlo mala, otprilike kao kod kućnog računala. Posjeduju spremnik vode, o čijoj veličini također ovisi cijena, no u trenutku kad je spremnik pun, stroj prestaje sa radom. Nakon pražnjenja spremnika stroj je ponovo spreman za rad, a postoji i mogućnost da se voda odlijeva ravno u sifon. Također, ne postoje dijelovi koji se moraju redovito mijenjati, a filteri se čiste običnom vodom. Ove uređaje možete pronaći u prodavaonicama bijele tehnike i klima uređaja.


Pripremila: D. U.

 
Predstavnik
3.12.2014
velimir_121
2.9.2014

NAJČITANIJE

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

Stan prodan na dradžbi zbog neplaćanja pričuve

Pravda je spora ali dostižna. Ipak se može stati na kraj onima koji ne plaćaju pričuvu i svoje stanove koriste na neprimjeren način za ostale suvlasnike.

Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan
Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se