INFORMIRAJTE SE PRIJE KUPNJE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

18.2.2011

Građevina se ne gradi za kratkoročnu upotrebu. Ona treba biti dom za generacije. Tradiciju čvrste i kvalitetne gradnje treba i dalje održavati, veoma brz razvoj znanstvenih i tehnoloških dostignuća na području građevinskih materijala ostavlja zaista značajan utjecaj.

Upravo zbog činjenice da svaki novi proizvod nevjerojatno brzo potiskuje onaj prethodni, pri odabiru treba malo usporiti i na miru odabrati ono što ima dokazanu kvalitetu, pa i u slučaju da nam trenutna cijena ne odgovara. Ne treba zanemariti činjenicu da je mogućnost kupnje materijala na jednom mjestu značajna ušteda u troškovima prijevoza, a ponekad se na količinu može dobiti značajan popust na cijenama.

Na našem tržištu postoji velik broj poznatih i manje poznatih  proizvođača građevinskih materijala, domaćih i stranih.

S obzirom na velike zahtjeve u kvaliteti materijala koji se koriste kod sanacije pročelja postojećih stambenih objekata, postavlja se pitanje kako odabrati adekvatan materijal za sanaciju vašeg objekta koji će zadovoljiti i najviše tehnološke normative.

Zgrade se grade od temelja, a održavaju od krova. Od pravilne izvedbe temelja i materijala dokazane kakvoće ovisi stabilnost građevine. Ako nisu kvalitetni temelji, nema prave vrijednosti građevine.

Kad je riječ o održavanju stambenih zgrada, jedan od najtežih problema je hidroizolacija. Taj problem može se usporediti s karcinomom  u ljudskom organizmu. Danas je, nasreću, protiv tog problema pronađeno niz rješenja.

Kao posljedica brze gradnje i primjene neprovjerenih građevinskih materijala, stolarije koja hermetički zatvara prostorije i drugih faktora, česta je pojava plijesni ili gljivica u stanovima i drugim prostorijama.

Plijesan na zidovima čest je problem u stanovima pogotovo zato što se širi na drvene površine, fuge između pločica itd. S obzirom na to da je plijesan iz zdravstvenih i estetskih razloga jako nepoželjna pojava, svi je se žele što prije riješiti.
Nove tehnologije i znanstvena rješenja postoje. Uz pravilnu primjenu raspoloživih sredstava mogu se spriječiti štetne posljedice.

Termoizolacijska svojstva materijala danas su neizostavan faktor pri građenju i rekonstrukciji građevina.

Toplinska i zvučna izolacija rješavaju se jedinstevnim zahvatima jer su materijali tehnološki pripremljeni za višestruke funkcije.

Kupnjom na jednom mjestu značajno se smanjuju troškovi.

Zvonko
19.5.2012

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi