HRVATSKI CRVENI KRIŽ

7.6.2011

Povijest
Povijest Hrvatskog Crvenog križa

Prve dobrovoljačke udruge u Hrvatskoj koje svoje djelovanje provode na međunarodno prihvaćenim načelima Pokreta Crvenog križa osnovane su 1878. godine u Zagrebu, Dubrovniku i Zadru. Zadarska “Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima” 22. listopada 1878. godine prva dobiva suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje.

Od 1878. do 1918. godine Hrvatski Crveni križ djeluje na ovim područjima u sklopu Crvenog križa Austrougarske monarhije nakon čega do 1941. godine djeluje u sklopu Crvenog križa Kraljevine Slovenaca, Hrvata i Srba, te kasnije Kraljevine Jugoslavije. Od 1941. do 1945. godine Hrvatski Crveni križ djeluje kao samostalno društvo u ratnim uvjetima, no bez međunarodnog priznanja svog statusa. Nakon toga do 1991. godine Hrvatski Crveni križ djeluje kao republičko društvo Crvenog križa unutar Crvenog križa FNR i SFR Jugoslavije.

Trinaestog kolovoza 1991. godine Hrvatski Crveni križ uručuje predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa iz Ženeve i predstavnicima Crvenog križa Jugoslavije zahtjev za direktno primanje humanitarne pomoći kroz logističku bazu u Zagrebu, a ne više kroz centar u Beogradu, koju je Međunarodni odbor Crvenog križa prihvatio i od 22. kolovoza odobrava Hrvatskom Crvenom križu direktnu isporuku humanitarne pomoći. Istovremeno Hrvatski i Slovenski Crveni križ obavijestili su predstavnike Međunarodnog odbora Crvenog križa iz Ženeve i Jugoslavenskog Crvenog križa iz Beograda o svojoj Odluci početka djelovanja kao samostalnih nacionalnih društava.

Desetog listopada iste godine, po isteku moratorija na Odluku o osamostaljivanju Republike Hrvatske, Hrvatski Crveni križ objavljuje Odluku o osamostaljivanju i traži od Međunarodnog odbora Crvenog križa da mu se prizna punopravno članstvo u Međunarodnom pokretu Crvenog križa na osnovi djelovanja i ispunjavanja svih uvjeta potrebnih za priznanje.

VIŠE O HRVATSKOM CRVENOM KRIŽU

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ