HRVATSKI CRVENI KRIŽ

7.6.2011

Povijest
Povijest Hrvatskog Crvenog križa

Prve dobrovoljačke udruge u Hrvatskoj koje svoje djelovanje provode na međunarodno prihvaćenim načelima Pokreta Crvenog križa osnovane su 1878. godine u Zagrebu, Dubrovniku i Zadru. Zadarska “Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima” 22. listopada 1878. godine prva dobiva suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje.

Od 1878. do 1918. godine Hrvatski Crveni križ djeluje na ovim područjima u sklopu Crvenog križa Austrougarske monarhije nakon čega do 1941. godine djeluje u sklopu Crvenog križa Kraljevine Slovenaca, Hrvata i Srba, te kasnije Kraljevine Jugoslavije. Od 1941. do 1945. godine Hrvatski Crveni križ djeluje kao samostalno društvo u ratnim uvjetima, no bez međunarodnog priznanja svog statusa. Nakon toga do 1991. godine Hrvatski Crveni križ djeluje kao republičko društvo Crvenog križa unutar Crvenog križa FNR i SFR Jugoslavije.

Trinaestog kolovoza 1991. godine Hrvatski Crveni križ uručuje predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa iz Ženeve i predstavnicima Crvenog križa Jugoslavije zahtjev za direktno primanje humanitarne pomoći kroz logističku bazu u Zagrebu, a ne više kroz centar u Beogradu, koju je Međunarodni odbor Crvenog križa prihvatio i od 22. kolovoza odobrava Hrvatskom Crvenom križu direktnu isporuku humanitarne pomoći. Istovremeno Hrvatski i Slovenski Crveni križ obavijestili su predstavnike Međunarodnog odbora Crvenog križa iz Ženeve i Jugoslavenskog Crvenog križa iz Beograda o svojoj Odluci početka djelovanja kao samostalnih nacionalnih društava.

Desetog listopada iste godine, po isteku moratorija na Odluku o osamostaljivanju Republike Hrvatske, Hrvatski Crveni križ objavljuje Odluku o osamostaljivanju i traži od Međunarodnog odbora Crvenog križa da mu se prizna punopravno članstvo u Međunarodnom pokretu Crvenog križa na osnovi djelovanja i ispunjavanja svih uvjeta potrebnih za priznanje.

VIŠE O HRVATSKOM CRVENOM KRIŽU

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi