HAKOM za uvođenje reda u postavljanje svjetlovoda u stambene zgrade.

19.7.2014

Na web stranicama HAKOM-a, na poveznici http://www.hakom.hr/default.aspx?id=3765, dostupni su Okvirni ugovor o postavljanju, upravljanju, održavanju i zamjeni svjetlovodnih instalacija u zgradama te brošura „Svjetlovod dolazi u zgradu". Ugovor i brošura mogu se slobodno preuzimati i distribuirati u elektroničkom i pisanom obliku.

Ovim putem pozivamo predstavnike iz udruge upravitelja zgrada i udruge stanara da informaciju o objavljenim dokumentima proslijede svojim članovima.

Namjera HAKOM-a je da kroz brošuru građanima pojasni nove propise koji se tiču svjetlovodnih instalacija u zgradama te da olakša njihovo provođenje u praksi.

Principi iz Okvirnog ugovora na odgovarajući se način mogu primijeniti i na postavljanje instalacija u zgradama koje nisu predmet propisa o zajedničkom korištenju (npr. instalacije koaksijalnih kabela).

Okvirni ugovor nije pravno obvezujući ni za jednu stranu te se sukladno dogovoru može mijenjati i nadopunjavati. To znači da se može primijeniti kao ogledni primjerak koji se prilikom stvarno pravnog posla prilagodi specifičnosti svakog konkretnog slučaja.

Za suvlasnike stambenih zgrada bitno je da na ovaj način nisu izloženi pritiscima pojedinih suvlasnika i operatera koji se povode pravom svakog pojedinca na usluge po svom izboru.

Činjenica je da se svakom suvlasniku mora na primjeren način omogućiti korištenje prava na usluge, ali to ne smije biti na štetan način za ostale.

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.