HAKOM za uvođenje reda u postavljanje svjetlovoda u stambene zgrade.

19.7.2014


Na web stranicama HAKOM-a, na poveznici http://www.hakom.hr/default.aspx?id=3765, dostupni su Okvirni ugovor o postavljanju, upravljanju, održavanju i zamjeni svjetlovodnih instalacija u zgradama te brošura „Svjetlovod dolazi u zgradu". Ugovor i brošura mogu se slobodno preuzimati i distribuirati u elektroničkom i pisanom obliku.

Ovim putem pozivamo predstavnike iz udruge upravitelja zgrada i udruge stanara da informaciju o objavljenim dokumentima proslijede svojim članovima.

Namjera HAKOM-a je da kroz brošuru građanima pojasni nove propise koji se tiču svjetlovodnih instalacija u zgradama te da olakša njihovo provođenje u praksi.

Principi iz Okvirnog ugovora na odgovarajući se način mogu primijeniti i na postavljanje instalacija u zgradama koje nisu predmet propisa o zajedničkom korištenju (npr. instalacije koaksijalnih kabela).

Okvirni ugovor nije pravno obvezujući ni za jednu stranu te se sukladno dogovoru može mijenjati i nadopunjavati. To znači da se može primijeniti kao ogledni primjerak koji se prilikom stvarno pravnog posla prilagodi specifičnosti svakog konkretnog slučaja.

Za suvlasnike stambenih zgrada bitno je da na ovaj način nisu izloženi pritiscima pojedinih suvlasnika i operatera koji se povode pravom svakog pojedinca na usluge po svom izboru.

Činjenica je da se svakom suvlasniku mora na primjeren način omogućiti korištenje prava na usluge, ali to ne smije biti na štetan način za ostale.
NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se