HAKOM za uvođenje reda u postavljanje svjetlovoda u stambene zgrade.

19.7.2014

Na web stranicama HAKOM-a, na poveznici http://www.hakom.hr/default.aspx?id=3765, dostupni su Okvirni ugovor o postavljanju, upravljanju, održavanju i zamjeni svjetlovodnih instalacija u zgradama te brošura „Svjetlovod dolazi u zgradu". Ugovor i brošura mogu se slobodno preuzimati i distribuirati u elektroničkom i pisanom obliku.

Ovim putem pozivamo predstavnike iz udruge upravitelja zgrada i udruge stanara da informaciju o objavljenim dokumentima proslijede svojim članovima.

Namjera HAKOM-a je da kroz brošuru građanima pojasni nove propise koji se tiču svjetlovodnih instalacija u zgradama te da olakša njihovo provođenje u praksi.

Principi iz Okvirnog ugovora na odgovarajući se način mogu primijeniti i na postavljanje instalacija u zgradama koje nisu predmet propisa o zajedničkom korištenju (npr. instalacije koaksijalnih kabela).

Okvirni ugovor nije pravno obvezujući ni za jednu stranu te se sukladno dogovoru može mijenjati i nadopunjavati. To znači da se može primijeniti kao ogledni primjerak koji se prilikom stvarno pravnog posla prilagodi specifičnosti svakog konkretnog slučaja.

Za suvlasnike stambenih zgrada bitno je da na ovaj način nisu izloženi pritiscima pojedinih suvlasnika i operatera koji se povode pravom svakog pojedinca na usluge po svom izboru.

Činjenica je da se svakom suvlasniku mora na primjeren način omogućiti korištenje prava na usluge, ali to ne smije biti na štetan način za ostale.

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.