Grijanje - enormno visoki računi

13.1.2015

Osim poskupljenja koje je neugodno iznenadilo korisnike sustava opskrbe toplinskom energijom,
pojedini korisnici centralnog grijanja u zgradama gdje su ugrađeni razdjelnici dobivaju enormno visoke račune, što je posljedica neprilagođene infrastrukture.

Ako korisnici na nižim katovima zatvaraju ventile na radijatorima, iz cijevi koje prolaze kroz stan isijava toplinska energija.  Razdjelnici u stanovima koji imaju zatvorene radijatore ne očitavaju potrošnju. Potrošnju bilježe razdjelnici u stanovima s otvorenim ventilima. Glavni kalorimetar očita ukupnu potrošnju, a za zbroj očitanih jedinica po razdjelnicima utvrđuje se jedinična vrijednost.

Previsoki računi posljedica su gubitaka prilikom prolaska toplinske energije od podstanice do krajnjih korisnika. Činjenica je da se sva rasuta toplinska energija podijeli na one korisnike koji su "koristili grijanje".

Sva toplinska energija koja se "izgubila" na putu do krajnjeg korisnika pridodana je potrošnji onih osoba koji imaju razdjelnike.

Očigledno je da nova tehnologija za raspodjelu potrošnje ne može dati rezultate pravilne raspodjele. Naime, razdjelnici sami po sebi ne mogu biti sredstvo za pravednu raspodjelu u zgradama s vertikalnim provodnicima topline - provodnicima koji prolaze kroz sve stanove na istoj vertikali.

Zbog neprilagođene infrastrukture trenutno je najpoštenija raspodjela na temelju grijane površine, premda se
oni koji se smrzavaju radi uštede zapravo stavljaju u nepovoljniju situaciju.

Jedino ispravno rješenje je ulaganje u prilagodbu infrastrukture. Već smo ranije na ovom portalu prikazali pozitivan primjer iz Karlovca gdje su u nekoliko zgrada suvlasnici izmjestili vertikalne cijevi iz stanova, izvršili kvalitetnu izolaciju toplovoda i postavili mjerila na ulazu u stan.

Vijest o tome smo objavili pod naslovom : "PRIMJER ISPLATIVE INVESTICIJE".

gg
27.4.2015

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.