Globalne klimaske promjene i upozorenje suvlasnicima stambenih zgrada

15.12.2013


 

Okrugli stol organizirala je Hrvatska udruga stanara, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske  županije i Grada Rijeke.

Analizu stanja u stambenim zgradama pripremila je Hrvatska udruga stanara. Konstatirano je da je po mnogim pitanjima stanje zabrinjavajuće. Svijest suvlasnika nije u dovoljnoj mjeri pratila promjene, čekalo se da netko drugi rješava probleme, a kao rezultat toga zgrade su zapale u kritično stanje. Prava iz vlasništva vrlo su brzo svi prepoznali, no obveze su, nažalost, ostale zanemarene. Erozija i zapuštanje ostavili su vidljive tragove na zgradama u čitavoj Hrvatskoj.

Ipak, valja naglasiti da je utvrđeno da je na području Rijeke i Primorsko-goranske županije stanje daleko povoljnije nego u ostalim djelovima zemlje.  

Posebno značajna rasprava vođena je oko procjene stanja sigurnosti i mogućnosti postupanja u slučajevima teških katastrofa i elementarnih nepogoda. U raspravi su sudjelovali župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predstavnici sljedećih institucija: DUZS, VZ PGŽ, MUP PU PG, HCK, NZZJZ , ZZHMP (iz nadležnosti institucija koordinacije jedinica lokalne samouprave i suvlasnika zgrada, bivša civilna zaštita).

Globalne klimatske promjene ozbiljno upozoravaju na moguće pojave teških elementarnih nepogoda i katastrofa. Iako su na nacionalnoj i regionalnoj razini, te na razini jedinica lokalne samouprave, usklađeni svi akti vezani za poduzimanje mjera u izvanrednim situacijama, u stambenim zgradama ne postoje nikakvi akti kojima se osigurava organizirani način postupanja stanara i njihova suradnja s nositeljima obveza s područja zaštite javnog interesa (mjere civilne zaštite).

Jedan od nacionalnih strateških ciljeva je energetska učinkovitost u zgradarastvu. Eduard Vivoda, predstavnik tvrtke RITEH, upoznao je sudionike s programom koji pripremaju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i FZOEU.

Ovom prilikom na skroman način obilježena je i deseta obljetnica djelovanja Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada. Zaslužnim ustanovama i pojedincima dodijeljene su zahvalnice.

 Pripremio: 

M.J.
NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se