Globalne klimaske promjene i upozorenje suvlasnicima stambenih zgrada

15.12.2013

Okrugli stol organizirala je Hrvatska udruga stanara, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske  županije i Grada Rijeke.

Analizu stanja u stambenim zgradama pripremila je Hrvatska udruga stanara. Konstatirano je da je po mnogim pitanjima stanje zabrinjavajuće. Svijest suvlasnika nije u dovoljnoj mjeri pratila promjene, čekalo se da netko drugi rješava probleme, a kao rezultat toga zgrade su zapale u kritično stanje. Prava iz vlasništva vrlo su brzo svi prepoznali, no obveze su, nažalost, ostale zanemarene. Erozija i zapuštanje ostavili su vidljive tragove na zgradama u čitavoj Hrvatskoj.

Ipak, valja naglasiti da je utvrđeno da je na području Rijeke i Primorsko-goranske županije stanje daleko povoljnije nego u ostalim djelovima zemlje.

Posebno značajna rasprava vođena je oko procjene stanja sigurnosti i mogućnosti postupanja u slučajevima teških katastrofa i elementarnih nepogoda. U raspravi su sudjelovali župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predstavnici sljedećih institucija: DUZS, VZ PGŽ, MUP PU PG, HCK, NZZJZ , ZZHMP (iz nadležnosti institucija koordinacije jedinica lokalne samouprave i suvlasnika zgrada, bivša civilna zaštita).

Globalne klimatske promjene ozbiljno upozoravaju na moguće pojave teških elementarnih nepogoda i katastrofa. Iako su na nacionalnoj i regionalnoj razini, te na razini jedinica lokalne samouprave, usklađeni svi akti vezani za poduzimanje mjera u izvanrednim situacijama, u stambenim zgradama ne postoje nikakvi akti kojima se osigurava organizirani način postupanja stanara i njihova suradnja s nositeljima obveza s područja zaštite javnog interesa (mjere civilne zaštite).

Jedan od nacionalnih strateških ciljeva je energetska učinkovitost u zgradarastvu. Eduard Vivoda, predstavnik tvrtke RITEH, upoznao je sudionike s programom koji pripremaju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i FZOEU.

Ovom prilikom na skroman način obilježena je i deseta obljetnica djelovanja Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada. Zaslužnim ustanovama i pojedincima dodijeljene su zahvalnice.

Pripremio:

M.J.

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.