Globalne klimaske promjene i upozorenje suvlasnicima stambenih zgrada

15.12.2013

Okrugli stol organizirala je Hrvatska udruga stanara, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske  županije i Grada Rijeke.

Analizu stanja u stambenim zgradama pripremila je Hrvatska udruga stanara. Konstatirano je da je po mnogim pitanjima stanje zabrinjavajuće. Svijest suvlasnika nije u dovoljnoj mjeri pratila promjene, čekalo se da netko drugi rješava probleme, a kao rezultat toga zgrade su zapale u kritično stanje. Prava iz vlasništva vrlo su brzo svi prepoznali, no obveze su, nažalost, ostale zanemarene. Erozija i zapuštanje ostavili su vidljive tragove na zgradama u čitavoj Hrvatskoj.

Ipak, valja naglasiti da je utvrđeno da je na području Rijeke i Primorsko-goranske županije stanje daleko povoljnije nego u ostalim djelovima zemlje.

Posebno značajna rasprava vođena je oko procjene stanja sigurnosti i mogućnosti postupanja u slučajevima teških katastrofa i elementarnih nepogoda. U raspravi su sudjelovali župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predstavnici sljedećih institucija: DUZS, VZ PGŽ, MUP PU PG, HCK, NZZJZ , ZZHMP (iz nadležnosti institucija koordinacije jedinica lokalne samouprave i suvlasnika zgrada, bivša civilna zaštita).

Globalne klimatske promjene ozbiljno upozoravaju na moguće pojave teških elementarnih nepogoda i katastrofa. Iako su na nacionalnoj i regionalnoj razini, te na razini jedinica lokalne samouprave, usklađeni svi akti vezani za poduzimanje mjera u izvanrednim situacijama, u stambenim zgradama ne postoje nikakvi akti kojima se osigurava organizirani način postupanja stanara i njihova suradnja s nositeljima obveza s područja zaštite javnog interesa (mjere civilne zaštite).

Jedan od nacionalnih strateških ciljeva je energetska učinkovitost u zgradarastvu. Eduard Vivoda, predstavnik tvrtke RITEH, upoznao je sudionike s programom koji pripremaju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i FZOEU.

Ovom prilikom na skroman način obilježena je i deseta obljetnica djelovanja Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada. Zaslužnim ustanovama i pojedincima dodijeljene su zahvalnice.

Pripremio:

M.J.

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.