FASADA ZA DUPLO MANJE NOVCA

5.8.2011
____________________________________________________________________________________________________________________
ISKUSTVO
 STANARI U FRANJE MLADENIĆA 6A USPJEŠNO IZBJEGLI GRABEŽ OKO NAPLATE FASADERSKIH RADOVA
Nakon šest godina fasadu dobili za duplo manje novca

Ispostavilo se da je azbesta bilo samo u gornjim dijelovima zgrade i to malo, a neki bi nam to skidanje duž cijele zgrade bili naplatili u stotinama tisuća kuna, prenose nam naše sugovornice

RIJEKA Nakon brojnih primjera loših i neprofesionalnih izvođača građevinskih zahvata na riječkim višestambenim zgradama, ucjena upravitelja po pitanju izbora građevinaca i nesloge stanara u vezi s prikupljanjem potrebnih sredstava, evo i jedne priče iz istog konteksta, ali sa sretnim završetkom. Stanari zgrade u Ulici Franje Mladenića 6A na Podmurvicama imaju blistavu novu fasadu, a sve su skupa platili dvostruko manje nego su im to neki nudili u svojim troškovnicima. Ovlaštenoj predstavnici stanara Katici Mrak i njezinoj pomoćnici Arleni Rujak puna su usta hvale za odabranog izvođača i učinjeni rad te dogovorenu cijenu i iako smo ispočetka dvojili treba li objaviti ovu priču, s obzirom na to da bi se mogla protumačiti kao reklama za tvrtku Želja d.o.o., pristali smo samo zato što se radi o vrlo ilustrativnom primjeru kojeg poznaje dobar dio zgrada u potrebi za novom fasadom. Naime, sve ovo nije došlo lako i naše nam sugovornice napominju kako su ponude tražile punih šest godina, pri čemu su nailazile na sve i svašta. 
    
Nejasne ponude

– Već smo podizali kredit za krov, a za fasadu smo ciljano povisili pričuvu na pet kuna po četvornom metru, jer je bila u apsolutno derutnom stanju: padali su dijelovi, nakupljala je vlagu i postala prijetnja za stanove iznutra. Upravitelj nam je dao odriješene ruke da sami pronađemo tvrtku koja će obnoviti pročelje tako da smo si dale truda, no u potrazi za izvođačem fasaderskih radova zaista smo doživjeli svakakve ponude. Troškovnici uglavnom nisu bili sastavljeni na jasan i dosljedan način: nije se moglo vidjeti ni koliko se materijala troši, ni kojeg, zašto neke stavke stoje »toliko i toliko«... Ništa zapravo iz njih nije bilo jasno, naročito ne većini nas koji nismo iz građevinske

Sve više novih pročelja

Da su građani konačno počeli u masovnijem broju doživljavati zajedničke dijelove stambene zgrade kao svoje suvlasništvo o kojem moraju brinuti sami i u što samostalno moraju ulagati, dokazuje rastući broj novoobnovljenih fasada, ali i krovova po Rijeci. Više smo puta pisali o brojnim obnovama pročelja po centru grada, gdje su se u dobrom dijelu koristila i sredstva za sufinanciranje iz programa spomeničke rente. No, i one zgrade koje ne spadaju u zaštićenu zonu i koje ne mogu računati na neki sličan izvor sufinanciranja sve češće ulažu vlastita sredstva u nove fasade i krovove, za što se uglavnom podižu zajednički krediti, a pričuva se u prosjeku privremeno povisuje na pet kuna po četvornom metru odnosno dok se kredit ne otplati. Možda najznakovitije promjene u tom smislu doživjelo je naselje Škurinje, gdje se u posljednjih nekoliko godina obnovio veliki broj pročelja zgrada.

 struke. Neki čak nisu iznosili ni konačnu cijenu ili bi stavili primjerice 190 kuna po četvornom metru »plus« dodatni troškovi, koje onda nabrajaju na tri stranice bez ikakvih vrijednosti. A onda tu su i cifre koje su se isticale, gdje su nam jedni tražili milijun i 400.000 kuna za oba ulaza!, – prepričavaju nam stanarke svoja iskustva. 
    
Ne zaradi »preko noći«

Negdje usred toga iskrsnuo je i novi navodni problem: stara azbestna fasada i njezino zbrinjavanje. Izvođači su uglavnom tražili oko 250.000 kuna samo za skidanje i zbrinjavanje stare azbestne fasade, da bi se onda pojavili neki drugi koji su navodili kako azbesta na zgradi uopće nema. 
    – U to vrijeme uopće nismo znali što napraviti kada je stara fasada od azbesta – da li je imamo ili ne, kako s njom postupati i tek smo nakon dužeg istraživanja doznali da se taj sloj uopće ne treba skidati i da je posve bezopasan ako se prekrije s novim slojem fasade. Osim toga, ispostavilo se da je azbest na našoj staroj fasadi bio prisutan samo u gornjim dijelovima zgrade u vrlo malim količinama, a zamislite, neki bi nam to skidanje duž cijele zgrade bili naplatili u stotinama tisuća kuna!, prenose nam naše sugovornice. Konačno su nakon posjeta Centru za fasade i žbuke na Marinićima došli do stručnih ljudi i konkretnih savjeta, a putem se pronašao i izabrani izvođač. Ponuda, koja je već na papiru djelovala ozbiljna i profesionalna, s 3D projekcijama i točnim specifikacijama radova i materijala, je za oba ulaza iznosila 630.000 kuna, što je u odnosu na onih milijun i 400.000 zvučalo kao melem na uši. Osim toga, po prvi put ovdje ih nitko nije tražio nikakav avans, nego su se računi ispostavljali fazno, po izvedenim radovima, a što su stanari pokrili dijelom iz sredstava pričuve te dijelom iz bankovnog kredita. Tvrtku Želja d.o.o. upitali smo kako to da su imali toliko povoljniju ponudu od ostalih, a njihova voditeljica radova Suzana Badžek nam odgovara kako se radi o dobroj kalkulaciji i pošteno odrađenom poslu u kojem se nikome ne žuri zaraditi »preko noći«. 
    
Vrhunski materijal

Stanari tvrde kako se radi o vrhunskim materijalima koji su ugrađeni, što je kao nadzor provjerio i upravitelj Rijeka stana. Kroz samo mjesec dana dovršen je prvi ulaz, a ovih su dana započeli raditi i drugi dio zgrade. »Šlag na tortu« bile su i dva, od strane izvođača sugerirana, ornamenta na južnom i istočnom pročelju, koja decentno simboliziraju galebova krila, a što su stanari oduševljeno prihvatili. 
    – Prezadovoljni smo i željeli smo sa svojim sugrađanima podijeliti naše iskustvo koje svjedoči da se itekako može dobiti kvalitetu i dobru cijenu te kako ne treba nasjedati raznim tvrtkama koje samo žele izvući što više novaca, a nude loš rad ili čak pobjegnu na pola odrađenog posla, zaključuje Katica Mrak, koja zajedno sa svojim susjedima ne staje u unapređenju standarda njihove zgrade, jer već se interesiraju za alternativne izvore energije, poput solarnih ćelija i vjetroagregata na krovovima.

Iva VLAŠIMSKY

Josip
8.6.2011

NAJČITANIJE

Energetska obnova zgrada

Koliko kvalitetni se obavlja energetska obnova zgrada, je pitanje na koje će odgovori stizati u budućem vremenu. Međutim, već sada se javljaju "slučajevi".
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

OZELENJAVANJE KVARTA SIMBOL GRADA

Da građani mogu dati svoj doprinos uređivanjem određenih površina u gradovima, može se vidjeti iz ovog primjera

Pitanja i odgovori

U posljednje vrijeme nismo bili u mogućnosti odgovarati na sva postavljena pitanja.
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

Energetska obnova zgrada

Koliko kvalitetni se obavlja energetska obnova zgrada, je pitanje na koje će odgovori stizati u budućem vremenu. Međutim, već sada se javljaju "slučajevi".
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se