Etažno grijanje - pozitivna praksa

22.5.2015


Predstavnik suvlasnika Safet Šahović nam je dao potpune informacije o projektu :1. Blok stambenih zgrada ( 110 stanova i 5 poslovnih prostora ) imali su centralno grijanje i toplu sanitarnu potrošnu vodu koje je toplinskom energijom snabdijevala TOPLANA u vlasništvu suvlasnika ( stanari i vlasnici poslovnih prostora ).

Kao energent toplana je koristila "LUL-ll" ( loživo ulje lako mazut ) do 2011. godine, nakon čega smo morali preći na korištenje "LUEL" ( loživo ulje ekstra lako-nafta ).

Poskupljenja goriva tijekom 2012. i 2013. godine, povećali su troškove toplane, samim tim i grijanja 25-40%.Ta cijena je za većinu suvlasnika bila previsoka te nas je natjerala na traženje drugih rješenja za grijanje stanova i zagrijavanje sanitarne potrošne vode. 

Uz problem rasta cijene goriva, pojavljuje se problem zagađivanja prostora kao i sve veći problem održavanja toplovodne instalacije zbog starosti i loše izolacije cjevovoda pod zemljom.

- Prosječni troškovi grijanja (stan 80 kvadrata ) iznosili su do 2012.godine cca 750,00 kuna/mjesečno ( 9000,00 kuna/godišnje ) U 2013. godini troškovi se penju na cca 1000,00 kuna/mjesečno ( 12000,00 kuna  /godišnje ) sa daljom tendencijom rasta.

 

DANAS.

Po prelasku na ETAŽNO grijanje stambenog prostora i grijanje sanitarne potrošne vode, uz korištenje ZEMNOG PLINA kao goriva troškovi se značajno smanju.

prosječni troškovi ( stan 80 kvadrata ) grijanje, topla voda i kuhanje cca 3000,00 kuna/godišnje.

približno: obitelj umirovljenika, kad grijanje radi cijeli dan može imati veće troškove cca 20% ili obitelj koja nema potrebe za grijanjem cijeli dan, može imati troškove 10-15 % manje.

 

NAČIN PROVOĐENJA PROJEKTA:

 

1. Provedena je anketa o isključivanju iz sustava zajedničke toplane. 

Svi koji su htjeli da se isključe morali su to učiniti putem ovlaštenog lica i na način da omoguće normalno dalje korištenje toplinske energije suvlasnicima koji žele i dalje koristiti toplanu.

Oni koji su htjeli i dalje koristiti toplanu to im je omogućeno s tim da sami snose sve troškove održavanja i korištenja toplinske energije.

 

2. Troškovi investiranja su realizirani na slijedeći način:

-ojačanje kablova električne energije ( direktno plaćanje iz pričuve )

-zajednička infrastruktura ( dimnjaci, plinska instalacija ne mjerni vod-od ventila plinovoda ispred zgrade, do ventila plinovoda prije plinomjera na stubištu ) kredit sa otplatom preko pričuve raspoređen na sve suvlasnike bez obzira da li koriste plin kao energenat

-plinski bojleri, kredit sa otplatom preko pričuve ( povećanjem pričuve samo za one koji su odlučili uvesti grijanje na plinski bojler, t.j. kupili su plinske bojlere )

-razvod instalacije grijanja (skidanje starih cijevi,ugradnja novih za grijanje te razvod plinske instalacije-mjerni dio, ( od mjerila do potrošača-bojler, štednjak) troškove je snosio svaki stanar prema svojim prohtjevima

 

3.investicija iznos KREDIT:

dimnjaci X 2 iznos za zgradu 7 katova. cca 50.000,00 kuna po dimnjaku ccc 100.000.00 kuna

plinska instalacija- ne mjerni dio cca 30.000.00 kuna

plinski bojleri prema cijeni u ponudi veća količina-jeftinije ( mi platili 14.000,00 kuna po komadu )

 

4.svaki suvlasnik je prema osobnim željama i izboru snosio troškove razvoda instalacije grijanja i mjernog voda plinske instalacije ( cca 8.000,00 + 4.000,00 kuna ) cca 12.000,00 kuna

 

TEHNIČKA RJEŠENJA

 

1.Projekat je neophodan zbog specifikacije materijala i troškovnika cca 11.000,00 kuna

 

2. Projektant je dužan ukazati na sve radnje koje se rade uz obaveznu dozvolu odnosno da pronađe najpogodnija rješenja.

Tko izvodi radove, ugrađuje uređaje mora u ponudi naznačiti i puštanje uređaja u pogon ( dimnjaci, potrošači i druge instalacije ) uporabna dozvola. Plinovodi-plinara, dimovodi-dimnjačarska služba, instalacije-izvođać radova.

Sva održavanja od puštanja u pogon pa na dalje treba povjeriti ovlaštenim servisima

 

 Mi nismo proširivali osiguranje novih uređaja i instalacija jer su svi u garantnom roku, to ćemo obavezno uraditi.

 

 

PREDSTAVNIK SUVLASNIKA

Safet Šahović

 
NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se