Etažno grijanje - pozitivna praksa

22.5.2015


Predstavnik suvlasnika Safet Šahović nam je dao potpune informacije o projektu :1. Blok stambenih zgrada ( 110 stanova i 5 poslovnih prostora ) imali su centralno grijanje i toplu sanitarnu potrošnu vodu koje je toplinskom energijom snabdijevala TOPLANA u vlasništvu suvlasnika ( stanari i vlasnici poslovnih prostora ).

Kao energent toplana je koristila "LUL-ll" ( loživo ulje lako mazut ) do 2011. godine, nakon čega smo morali preći na korištenje "LUEL" ( loživo ulje ekstra lako-nafta ).

Poskupljenja goriva tijekom 2012. i 2013. godine, povećali su troškove toplane, samim tim i grijanja 25-40%.Ta cijena je za većinu suvlasnika bila previsoka te nas je natjerala na traženje drugih rješenja za grijanje stanova i zagrijavanje sanitarne potrošne vode. 

Uz problem rasta cijene goriva, pojavljuje se problem zagađivanja prostora kao i sve veći problem održavanja toplovodne instalacije zbog starosti i loše izolacije cjevovoda pod zemljom.

- Prosječni troškovi grijanja (stan 80 kvadrata ) iznosili su do 2012.godine cca 750,00 kuna/mjesečno ( 9000,00 kuna/godišnje ) U 2013. godini troškovi se penju na cca 1000,00 kuna/mjesečno ( 12000,00 kuna  /godišnje ) sa daljom tendencijom rasta.

 

DANAS.

Po prelasku na ETAŽNO grijanje stambenog prostora i grijanje sanitarne potrošne vode, uz korištenje ZEMNOG PLINA kao goriva troškovi se značajno smanju.

prosječni troškovi ( stan 80 kvadrata ) grijanje, topla voda i kuhanje cca 3000,00 kuna/godišnje.

približno: obitelj umirovljenika, kad grijanje radi cijeli dan može imati veće troškove cca 20% ili obitelj koja nema potrebe za grijanjem cijeli dan, može imati troškove 10-15 % manje.

 

NAČIN PROVOĐENJA PROJEKTA:

 

1. Provedena je anketa o isključivanju iz sustava zajedničke toplane. 

Svi koji su htjeli da se isključe morali su to učiniti putem ovlaštenog lica i na način da omoguće normalno dalje korištenje toplinske energije suvlasnicima koji žele i dalje koristiti toplanu.

Oni koji su htjeli i dalje koristiti toplanu to im je omogućeno s tim da sami snose sve troškove održavanja i korištenja toplinske energije.

 

2. Troškovi investiranja su realizirani na slijedeći način:

-ojačanje kablova električne energije ( direktno plaćanje iz pričuve )

-zajednička infrastruktura ( dimnjaci, plinska instalacija ne mjerni vod-od ventila plinovoda ispred zgrade, do ventila plinovoda prije plinomjera na stubištu ) kredit sa otplatom preko pričuve raspoređen na sve suvlasnike bez obzira da li koriste plin kao energenat

-plinski bojleri, kredit sa otplatom preko pričuve ( povećanjem pričuve samo za one koji su odlučili uvesti grijanje na plinski bojler, t.j. kupili su plinske bojlere )

-razvod instalacije grijanja (skidanje starih cijevi,ugradnja novih za grijanje te razvod plinske instalacije-mjerni dio, ( od mjerila do potrošača-bojler, štednjak) troškove je snosio svaki stanar prema svojim prohtjevima

 

3.investicija iznos KREDIT:

dimnjaci X 2 iznos za zgradu 7 katova. cca 50.000,00 kuna po dimnjaku ccc 100.000.00 kuna

plinska instalacija- ne mjerni dio cca 30.000.00 kuna

plinski bojleri prema cijeni u ponudi veća količina-jeftinije ( mi platili 14.000,00 kuna po komadu )

 

4.svaki suvlasnik je prema osobnim željama i izboru snosio troškove razvoda instalacije grijanja i mjernog voda plinske instalacije ( cca 8.000,00 + 4.000,00 kuna ) cca 12.000,00 kuna

 

TEHNIČKA RJEŠENJA

 

1.Projekat je neophodan zbog specifikacije materijala i troškovnika cca 11.000,00 kuna

 

2. Projektant je dužan ukazati na sve radnje koje se rade uz obaveznu dozvolu odnosno da pronađe najpogodnija rješenja.

Tko izvodi radove, ugrađuje uređaje mora u ponudi naznačiti i puštanje uređaja u pogon ( dimnjaci, potrošači i druge instalacije ) uporabna dozvola. Plinovodi-plinara, dimovodi-dimnjačarska služba, instalacije-izvođać radova.

Sva održavanja od puštanja u pogon pa na dalje treba povjeriti ovlaštenim servisima

 

 Mi nismo proširivali osiguranje novih uređaja i instalacija jer su svi u garantnom roku, to ćemo obavezno uraditi.

 

 

PREDSTAVNIK SUVLASNIKA

Safet Šahović

 
NAJČITANIJE

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i Koordinacijskim odborom društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske uključila se u pokretanje projekta Dostu

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se