Buka prilikom opskrbe poslovnih prostora

18.11.2018

U mnogim zgradama  se nalaze i poslovni prostori. Uglavnom to nije problem kad se radi o tihom obrtu ili uslužnoj djelatnosti. Najčešće se javljaju problemi prilikom opskrbe trgovima svježom robom ili pekarskim proizvodima. To zahtjeva  dostavu prije početka radnog vremena. Gotovo je neizbježno j da se pritom stvara buka i lupanje  što ometa normalan život u stanovima koji uglavnom imaju izravan kontakt sa tim poslovnim prostorima.

Slično pitanje je vezano i za ugostiteljske objekte gdje su problemi izraženi po završetku radnog vremena. Gosti prilikom napuštanja lokala  vikom , galamom ili pokretanjem  vozila  stvaraju atmosferu kojom ometaju normalan život u noćnim satima.

Kako riješiti ove probleme?

Teško bez  usklađivanja propisa razumijevanja  nadležnih tijela koji izdaju odobrenje za te djelatnosti.  Treba uzeti u obzira da u takvim okolnostima  ni službe za zaštitu javnog reda  ne mogu biti efikasne.  Djelatnost se mora obavljati, a ne postoje ostali uvjeti kojima će se osigurati red i mir za građane.

Kao krajnje sredstvo zaštite od  takvih stanja, građani se mogu štititi sudskim putem. Moraju dokazati štetno djelovanje i sud  može izreći rješenje  o obvezujućim uvjetima  za  obavljanje djelatnosti  ili donijeti  riješenje o zabrani obavljanja takvih djelatnosti u zgradama.

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov