Bitka za mjesto predstavnika suvlasnika

24.1.2017

Analiza pitanja građana postavljenih preko ovog portala i INFO-centra naše udruge pokazuje kakvo je stvarno stanje.

U velikim stambenim zgradama funkcija predstavnika se "isplati". Tu se okreće velik novac i česta je pojava da predstavnici osim solidne naknade uzimaju i proviziju od izvođača radova. U brojnim slučajevima postoje i dobro uigrani timovi koji međusobno dijele posao, a time i novac s računa pričuve. Tako imamo primjere iz prakse gdje se za sanaciju krova potroši 320 tisuća kuna, a prema ponudama na tržištu, potpuno novi krov košta oko 140 tisića kuna.

S druge strane, postoji i velik broj predstavnika koji zaista svoju funkciju obavljaju na najbolji mogući način. Međutim, prema ocjenama pojedinaca ili manjih skupina, i njih se svrstava u "isti koš". Nažalost, ta kategorija vrlo često odustaje od bitke i prepušta mjesto onima koji su vidjeli da se tu može "dobro zaraditi".

Apsurdna situacija je da suvlasnici ne primjećuju ni jedno ni drugo, već se samo postave po načelu "kad nikog nije briga, nije ni mene". Nelojalna konkurencija među upraviteljima dodatno potpiruje takvo stanje i odnose.  Jednostavno se priklanjaju "jačima" i pomažu im u provedbi odluka bez obzira jesu li one donesene na zakonit način.

Hrvatska udruga stanara i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj rade na pripremama Zakona o stanovanju i nadamo se da će se na taj način uvesti red u ove odnose, s naglaskom odgovornosti predstavnika.

Prilog- rezultati ankete:

Jeste li zadovoljni sa radom predstavnika suvlasnika u
NE1382 (74,78%)
DA466 (25,22%)
Ukupno glasova: 1848
 vašoj zgradi?

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi