ZG VREĆICE

1.10.2022

Koliko se u zadnje vrijeme priča i piše o ZG vrećicama, dokaz je da ne idemo u korak sa vremenom. Zapravo kasnimo jako puno. Vrećice za odlaganje otpada u nekim zemljama su idealno rješenje za uže gradske sredine gdje ne postoje uvjeti za postavljanje posuda za odlaganje. 
 
Ovaj mali komentar pišem kao svjedok događanja.
 
Prije 40 godina sam bio u Beču kod sestre u gostima. Negdje oko 7 sati ujutro, moj zet je odjednom skoro panično zgrabio vrećicu sa smećem i izjurio na ulicu. Kad se vratio, pitao sam ga što se to događa. Objasnio mi je da je  morao iznijeti vrećicu sa smećem ispred ulaznih vrata zgrade jer u to vrijeme nailazi vozilo čistoće. Da je zakasnio, morao bi smeće držati u stanu do slijedećeg nailaska. 
 
Da je ostavio smeće ispred vrata zgrade, platio bi "debelu kaznu".
 
Drugi upečatljivi slučaj sam osobno vidio u Bruxellesu. Bio sam u jednoj delegaciji u posjeti sjedištu EU. Boravili smo u jednom hotelu. Ujutro smo izašli na ulicu i vidjeli veliki broj vreća za smeće ispred ulaza u svaku zgradu. Nakon pola sata nije bilo ničega..
 
Eto, činjenica je da  bi trebali steći navike uz uvjet da komunalci na vrijeme pokupe vrećice a da komunalni redari "educiraju neposlušne" uz pomoć odgovarajućim sankcija.
 
Osobno mislim da su vrećice bolje rješenje od poluukopnih spremnika. Dok sam prikupljao materijale za brošuru koja se može vidjeti na našoj web stranici, napravio sam jednu fotografiju na kojoj se poluukopni spremnik nije vidio jer je bio zatrpan smećem. 
 
Ipak, poluukopni spremnik, ali uz prethodno osiguranje uvjeta za njegovo korištenje a ne način kako se vidi na priložnoj fotografiji.
NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se