ZAVODI ZA JAVNO ZDRAVSTVO

27.4.2009

Osnovna preventivna javnozdravstvena djelatnost Zavoda, monitoring nad značajnim faktorima okoliša (hrana, voda, zrak, otpad), parametrima zdravlja i bolesti (socijalna i zdravstvena karta županije), praćenje kretanja zaraznih i kroničnih masovnih (nezaraznih) bolesti pretpostavljaju ovu ustanovu za proaktivni pristup u odnosu na ulomke djelatnosti od interesa za Udrugu stanara - suvlasnika stambenih zgrada.

Higijensko-sanitarni preduvjeti za kvalitetan život u urbanoj sredini predmet su higijensko-epidemiološke zdravstvene zaštite koju provode timovi Epidemiološkog odjela Zavoda (liječnik specijalist epidemiolog i stručni suradnici sanitarne struke).

Neka područja ovog ulomka djelatnosti Zavoda koja u svakodnevnoj praksi predstavljaju interes stanovnika naše županije i koja su prepoznata kao problematika i od strane Udruge stanara - suvlasnika stambenih zgrada jesu:

-preventivne mjere dezinsekcije, deratizacije, dezinfekcije i
sanitacije
-smanjenje rizika od zaraznih, kožnih i alergijskih bolesti te
ugriza, ujeda i neugode (dekomodiranja) uzročnici kojih su
insekti i glodavci od javno zdravstvenog značaja, a vezano uz
higijenu stanovanja i održavanja okoliša stambenih zgrada
-prevencija bjesnoće (teške virusne zarazne bolesti), a vezano
uz značajnije prisustvo životinja lutalica (psi, mačke)
nepoznatog vlasnika ili u vezi s neodgovornim ponašanjem
poznatih vlasnika
-higijenski postupci s komunalnim otpadom, glomaznim
otpadom i spremnicima za iste, s aspekta uloge i odgovornosti
stanara
-održavanje drvarnica, konoba, podruma i ostalih nusprostorija
s aspekta rizika za pojavu i razmnožavanje glodavaca ili
insekata i dr.

Na području Republike Hrvatske djeluje mreža Zavoda.

Evo kako izgleda jedan od zavoda:

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Krešimirova 52a, tel: 358-721 i 358-757

Dostupnost djelatnika higijensko-epidemiološke službe i drugih stručnjaka u zavodu (Zdravstveno-ekološki odjel, Odjel za mikrobiologiju, Odjel socijalne medicine i Odjel za izvanbolničko liječenje i prevenciju ovisnosti) u vezi s pitanjima, problemima i čimbenicima rizika za koje se građani obrate Zavodu na temu higijene stanovanja i okoliša (ili drugo iz djelokruga rada Zavoda), s aspekta uloge i obveza pojedinca u zajednici te zakonske regulative i kompetencije Zavoda podrazumijeva mogućnost dobivanja:

informacija

savjetovanja

edukacije (predavanja, brošure, letci i sl.)

intervencije na terenu

Temeljni pozitivni zakonski propisi proistječu iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti 8N.N. 60/92) i pratećih provedbenih pravilnika.

Za sve upite u vezi s predmetnom problematikom, telefonski ili osobno obratiti se možete na sljedeće adrese:

1. Ispostave Zavoda:

Ispostava Crikvenica, Kotorska bb, 241-055

Ispostava Cres, Cres, 572-218

Ispostava Mali Lošinj, Priko 69, 233-574

Ispostava Krk, Vinodolska bb, 221-955

Ispostava Opatija, Dr. V. Ekl, 718-067

Ispostava Rab, Palit bb, 725-991

Ispostava Delnice, I.G. Kovačića bb, 811-925

Kontakt osoba za Zavod:

mr.sc. Đana Pahor, dr.med. spec.epidemiologije

Voditeljica Epidemiološkog odjela

Tel/fax: 358-721, tel: 358-715

e-mail: epidemiologija@zzjzpgz.hr

Ometanja normalnog korištenja posebnog djela, stana ili drugog prostora

Već bezbroj pitanja se odnosi na ometanje od strane susjeda ili drugih osoba.
Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.