Zakon o upravljanju i održavanju zgrada

21.11.2022

Glavni krivac a donošenje  Zakona o uoravljanju i održavnju zgrada je  Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada. Ako se pogleda sadržaj na ovom portalu, može se vidjeti da je inicijatia  pokrenuta  još 2008 godine.  Pripemljena je i prva ogledna verzija  koja je pomogla da se pripremi  nacrt  novog Zakona.
 
Povod za pisanje ovog članka, pronašao sam   među brojnim komentarima, a nitko još nije vidio  verziju koja se priprema za javnu raspravu.  To rezultira i neke  nelogičnosti u komentarima. To je posljedica  nedovljnog poznavanja stvarnog stanja.
 
Između ostalog,   dobro je da se  posveti malo više pažnje  slijedećim pitanjima;
 
-Visina pričuve,
 
-Uloga predstavnika suvlasnika,
 
-Uloga upravitelja
 
Spominje  se termin  "pravo i obaveza plaćanja pričuve". Obaveza je zakonska i nema potrebe da se to komentira.  "Pravo" nažalost sebi daju samo pojedinci  koji  na razne načine pokušavaju izbjeći tu obavezu. Na taj način štetno djeluju na suvlasničku zajednicu  i teret održavanja zgrade prebacju na  ostale suvlasnike. Što se tiče visine pričuve, ona se mora  odrediti   nužno  isključivo za one zajednice koje ne mogu prihvatiti činjenicu da se moraju osigurati nužna sredstva sa funkcioniranje susava upravljanja i održavanja. 
 
Spominje se  novi prijedlog o  minimalnoj visini pričuve, ali ni ta visina u naviše slučajeva neće biti dovoljna za kvalitetno održavanje zgrada, a posebice ako se  očekuju značajnija ulaganja.
 
Kad je u pitanju uloga predstavnika, iz ankete na našem poratlu može se izvući  zakljućak;
 
 
 
JESTE LI ZADOVOLJNI SA RADOM PREDSTAVNIKA SUVLASNIKA U VAŠOJ ZGRADI?
 
NE        4414     80,21 %
 
DA        1088    19,77 %
 
UKUPNO GLASOVA; 5503
 


Dobrim poznavateljima situacije  je jasno zašto je takav rezultat. Kroz analizu ove ankete može se vidjeti gdje su dobri predstavnici. Oni su  uglavnom u  dobro održavanim zgradama. Ostali se ne mogu prepoznati jer su u suvilu urbane arhitekture  načete erozijom i nemarom. Zašto je to tako, ne treba tražiti uzrok u zakonskim propisima. Problem je još uvjek u tranziciji svijesti većine suvlasnika koji očekuju da će netko drugi rješavati  zajrdničke  probleme.  Najviše predstvnika  su tu zato što  nitko  drugi nećeli prihvatii zajedničke obaveze. Mnogi su tu isključivo radi neke sitne koristi.
 
Činjenica je  da mnoge zgrade  nemaju ni formalne rdstavnike. Na koji način motivirati suvlasnike da za predstanika biraju najbolje, ostaje i dalje otvoreno pitanje! Hoćemo li primjeniti  pravila iz pozitivne prakse   iz nekih zemalja  da upravitelj u cjelosti obavlja sve poslove zavezano za upravljanje i državanje zgrada  tamo gdje  suvlasnici ne mgu izabrati svog predstavnika.
Masovna pojava je da zgrade imaju predstavnike koji nisu izabrani između suvasnika.  To je neka vrsta profesionalnih predstavnika. Može se kazati da su to paralelni "ilegalni upravitelji". Ma, koliko dobro  oni obavljali svoju ulogu, u spornim slučajevima na sudu ne mogu zastpati suvlasnike. To s pokazalo u sudskoj praksi! 
 
Mjesto i uloga predstvnika ne može biti samo  veza između uoravitelja i suvlasnika radi zadovoljenja forme.
 
Upravo smo u trenutcima kad se ozbiljno treba pozabaviti mjestom i ulogom upravitelja.  Ni dosadašnji propisi nisu bili tako loši kad je  u pitanju definiranje upravitelja. Međutim, za ostvarenje  zadane uloge, uravitelji nemaju  pravni status  iz kojeg se vidi javna odgovornost ne samo prema suvlasničkoj zajednii nego i za opći javni ineres za održivi razvoj urbane sredine.
 
Urednik

 
 
NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više