Vlaga iz gornjeg stana

11.1.2014Česta je pojava da se na stropu kupaonice pojavi mala vlažna mrlja koja se polako širi.  Mrlja s vremenom postaje sve veća, dobiva prljavosmeđu boju, a ubrzo se pojavljuju i gljivice. Rijetko se javljaju jači izljevi vode. 

U opisanoj situaciji najčešće se radi o puknuću izljevnih instalacija (odvodi iz umivaonika, kade ili wc školjke). U pravilu se to događa u starijim građevinama koje još uvijek imaju odvodne olovne cijevi koje s vremenom postaju porozne. Pojavljuju se manje rupice kroz koje se cijedi tekućina.

Kako se cijevi nalaze uglavnom u međukatnim konstrukcijama, spadaju zajedničku infrastrukturu i održavaju se sredstvima pričuve.  

Problem se rješava tako da stručna osoba izvodi intervenciju u gornjem stanu. Takve kvarove nije moguće otkloniti na drugi način. Uglavnom se suvlasnici međusobno razumiju i  radnicima se omogućava nesmetan pristup do problematičnog mjesta. Važno je naglasiti da se nakon zahvata u prostoriju sve mora vratiti u prvobitno stanje. Znači da suvlasnik ne smije trpjeti štetu zbog toga što se iz njegovog posebnog dijela rješavao problem na zajedničkoj infrastrukturi.

Katkad dolazi i do većih izljeva vode, i to zbog pucanja cijevi.

Nažalost, često nam se javljaju suvlasnici s pitanjem kako urazumiti suvlasnika u gornjem stanu koji ne dozvoljava ulazak stručnim osobama u svoj stan. Zbog ovakvih pojava zakonodavac je predvidio da se ide na prisilni ulazak sa sudskim nalogom. 

Svaki suvlasnik koji ne dozvoljava ulazak u svoj stan radi te vrste nužnih zahvata mora biti svjestan da će snositi pravne i financijske posljedice. 
NAJČITANIJE

Prinudni upravitelj ili prisilni upravitelj

U "Jutarnjem listu" 01.06.2020 , objavljen je članak vezan za stanje u stambeno poslovnoj zgradi u Zagrebu. U članku se između ostalog spominje i "prisilni upravitelj", umjesto "prinudni upravitelj"

Fond za zaštitu okoliša sufinacira ugradnju kondenzacijskih bojlera

FZOEU je objavio natječaj za sufinanciranje ugradnje kondenzacijskih bojlera za građane sa područja oštećena zemljotresom

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se