VIDEONADZOR

3.10.2021

Kamere videonadzora danas su uobičajeni element našeg okruženja i možemo ih vidjeti gotovo svugdje od ulaska u neku od institucija, terase kafića, parkirališta, javne površine ili pak na ulazu u stambenu zgradu. Premda pojedinci u pravilu nemaju ništa protiv videonadzora kada je postavljen u određene sigurnosne svrhe, zbog njihove sve veće rasprostranjenosti povećava se strah od gubitka privatnosti. To se posebno očituje kod uspostave sustava videonadzora u stambenim zgradama. Međutim, i takav sustav videonadzora kao i bilo koji drugi sustav mora biti zakonito utvrđen i transparentan a ujedno se time i smanjuje bojazan od prekomjernog zadiranja u privatnost pojedinca.

Prema važećim propisima (Zakon o provedbi opće uredbe čl. 31.) sustavom videonadzora u stambenim zgradama može se obuhvatiti samo:

-            pristup ulascima i izlascima iz stambenih zgrada te

-            zajedničke prostorije u stambenim zgradama.

Zabranjeno je korištenje videonadzora za praćenje radne učinkovitosti domara, spremačica i drugih osoba koje rade u stambenoj zgradi.

Za uspostavu sustava videonadzora potrebna je suglasnost suvlasnika koji čine najmanje 2/3 suvlasničkih dijelova.

Koje sve uvjete je potrebno zadovoljiti da bi videonadzor u stambenoj zgradi bio valjan i u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka i Zakonom o provedbi Opće uredbe možete vidjeti

OVDJE

(link: https://feralis.hr/centar/videonadzor/videonadzor-u-stambenim-zgradama-gdpr )

Za  sve upite vezano za zaštitu podatka i videonadzor u stambenim zgradama te pripremu prijedloga potrebne dokumentacije možete se obratiti na e-mail adresu: feralis@feralis.hr Centra Feralis za zaštitu osobnih podataka.

Ometanja normalnog korištenja posebnog djela, stana ili drugog prostora

Već bezbroj pitanja se odnosi na ometanje od strane susjeda ili drugih osoba.
Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.