UPRAVLJANJE ZGRADAMA NA OTOCIMA I PRIOBALJU

20.3.2009

PROJEKT
"UPRAVLJANJE  ZGRADAMA NA OTOCIMA I PRIOBALJU"

Specifičnost višestambenih objekata na otocima i priobalju sastoji se u tome što u tim zgradama u velikom dijelu godine nema stanovnika, a najveći dio nema organiziranog upravljanja i održavanja.
Na inicijativu velikog broja suvlasnika pokrenut je projekt čiji su ciljevi vidljivi iz : 

"OTVORENOG PISMA"
 koje nastojimo dostaviti svim suvlasnicima stanova i apartmana na otocima i priobalju.
__________________________________________________
   
U protekle tri godine djelovanja Udruge obratio nam se veći broj građana vlasnika stanova i apartmana iz gradova i općina s priobalnog  pojasa i s otoka  Krka, Raba, Cresa i Lošinja. U priobalnim  mjestima na otocima postoji velik broj višestambenih objekata u kojima živi samo manji dio stanovništva. Najveći dio su vlasnici apartmana koji uglavnom privremeno borave u njima.
    Kako se radi o višestambenim objektima (stambenim zgradama), po zakonu je obavezno organizirano upravljanje i održavanje  zgrada. Međutim, evidentni su sljedeći problemi:
    - velik broj vlasnika stanova (apartmana) nema potpisane međuvlasničke ugovore i ugovore o upravljanju, nemaju izabrane predstavnike niti upravitelja,
    - zgrade nemaju primjereno osiguranje,
    - nema sistematskog održavanja
    - izvjesnim brojem zgrada upravlja se samo formalno
    - nedostaje uvid u financijsko stanje na računu zgrada (novac od pričuve)
    - izvjestan broj zgrada ima upravitelja s kopna (nužno je da upravitelj ima sjedište ili ured na otoku)
    - veći broj suvlasnika ne plaća pričuvu

 
Višestambeni objekti, sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, moraju imati upravitelja.
Posljedice u slučaju da zgrada nema upravitelja:
Nema organiziranog održavanja objekata. Radi se samo na otklanjanju štetnih posljedica. Pojedinci su najčešće prisiljeni da vlastitim sredstvima otklanjaju štete na zajedničkim djelovima zgrade.
Neke zgrade nemaju policu osiguranja (što će biti u slučaju požara ili drugih štetnih događaja?)
Upravitelj koji nema mogućnosti u svakom trenutku biti na raspolaganju suvlasnicima je samo nepotreban trošak (naročito u slučajevima štetnih događaja kao što su požari, provalne krađe ili štete kao posljedice nevremena).
Udruga stanara preporučuje svim suvlasnicima i predstavnicima lokalne zajednice da na svom području organiziraju kvalitetno upravljanje i održavanje stambenih zgrada. Lokalna zajednica bi trebala imati kvalitetnu evidenciju višestambenih  objekata i osoba koje obavljaju posao upravitelja. Suvlasnici moraju imati međuvlasničke ugovore i osobu koja je ovlaštena za zastupanje.
Zbog specifičnosti priobalnih i otočnih, pretežno turističkih, mjesta, upravljanje i održavanje višestambenih objekata zahtijeva drugačiji pristup. Udruga stanara preporučuje da upravitelj ima sjedište u mjestu upravljanja ili na otoku. Specifičnost održavanja višestambenih zgrada na otocima zahtijeva poseban pristup. Upravljanje bi trebalo provoditi na način da se osiguraju osobe za stalni nadzor i otklanjanje sitnih nedostataka kao redovna obaveza upravitelja.
U osiguravajućim kućama može se dobiti jeftinija polica osiguranja u obliku skupnih polica za više objekata.
Iako u programom rada Udruge nisu obuhvaćene kuće za odmor, predlažemo da vlasnici takve kuće povjere na upravljanje i nadzor  upraviteljima pod istim uvjetima, jednako kao i suvlasnici višestambenih objekata. Time se postiže i veći stupanj zaštite od neželjenih posjetitelja.
Organiziranost i neprekidna aktivnost na očuvanju vlastite imovine je ulaganje u bolje sutra.
 
Savjetodavnu i stručnu pomoć  možete tražiti u Udruzi stanara. Naši savjetnici će boraviti u vašem gradu o čemu ćete biti pravodobno obavješteni. U međuvremenu se možete javiti u INFO–centar Udruge koji tijekom ljeta radi utorkom od 09,00 do 10,30 sati, a u preostalom dijelu godine utorkom od 10 do 12 i četvrtkom od 17 do 19 sati. Bez obzira na uredovno vrijeme, možete se javiti i ostaviti poruku na sekretarici, poslati fax ili e-mail. Sigurno ćete dobiti odgovor.
Udruga stanara-suvlasnika stambenih zgrada Primorsko-goranske županije je prva i zasad jedina udruga u RH koja provodi program podizanja svijesti građana s ciljem zaštite vlastite imovine i zajedničkog javnog interesa.

Primjere provođenja upravljanja možete vidjeti na WEB stranicama:
 - www.mar-kat.hr za otoke
 - www.hbstan.hr  za priobalje

  
 
jadranka
25.5.2010

NAJČITANIJE

Ogledmi primjer Odlukeo kućnom redu

Ovo je primjer kako bi se trebala donijeti odluka o kućnom redu
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se