UPRAVITELJI - SAVJETNICI U UDRUZI STANARA

30.7.2014

Činjenica je da postoje pojedinačni slučajevi gdje je takvo stanje postalo pravilo. Međutim, u praksi  je općenito drugačija situacija. Značajan broj upravitelja svoje obveze izvršava sukladno mogućnostima.

Postavlja se pitanje:  koji su to izvori svakodnevnih problema?

Analizom stanja  može se izvući zaključak da su najvećem broju slučajeva upravitelji upravo onakvi kako se prema njima postavljaju suvlasnici.  Još uvijek je kod mnogih suvlasnika u svijesti odnos  prema upravitelju kao prema nekadašnjem SIZU za stanovanje. Od upravitelja se očekuje "sve" i izostaje  obveza sudjelovanja u pripremanju uvjeta za kvalitetno održavanje zgrada. Za značajnija ulaganja u obnovu zgrada suvlasnici moraju pripremiti sredstva i valjane odluke.

Problem se često javlja  u komunikaciji koju suvlasnici imaju s upraviteljem preko svog predstavnika. U najvećem broju slučajeva, nitko se ne želi prihvatiti obveze "predstavnika suvlasnika", a u nemalom broju slučajeva (naročito u velikim zgradama) to su osobe koje iz nekih poslova isključuju i "upravitelja" i ostale suvlasnike.

Ovo stanje nas je dovelo u situaciju da pozovemo upravitelje na suradnju i pomoć u stvaranju uvjeta bolje komunikacije i uključivanja suvlasnika u upravljanje zgradama.

Ipak, moramo napomenuti da smo već imali i prigovora od nekih upravitelja, koji pitaju zašto bi upravitelj bio savjetnik u udruzi.

Odgovor je jednostavan:

NE POSTOJE DVIJE STRANE, UPRAVITELJ JE  ODGOVORNA OSOBA U ATIPIČNOM DIONIČKOM DRUŠTVU (SUVLASNIČKA ZAJEDNICA) GDJE DIONIČARI (SUVLASNICI) IMAJU JASNA PRAVA, ALI I OBVEZE KOJE SU ČESTO ZANEMARENE!

medo
11.10.2014
Krešimir
14.8.2014
Krešimir Štetić
31.7.2014

Ogledmi primjer Odlukeo kućnom redu

Ovo je primjer kako bi se trebala donijeti odluka o kućnom redu
Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Edukacije o zaštiti okoliša nikad nije bila tako važna kao danas

Pošto smo prisiljeni da obustavimo edukativne izložbe, na ovaj način vam predstavljamo sadržaj koji se nalazi na plakatima B1 i B2.
Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.