UPRAVITELJI - SAVJETNICI U UDRUZI STANARA

30.7.2014


Činjenica je da postoje pojedinačni slučajevi gdje je takvo stanje postalo pravilo. Međutim, u praksi  je općenito drugačija situacija. Značajan broj upravitelja svoje obveze izvršava sukladno mogućnostima.

Postavlja se pitanje:  koji su to izvori svakodnevnih problema?

Analizom stanja  može se izvući zaključak da su najvećem broju slučajeva upravitelji upravo onakvi kako se prema njima postavljaju suvlasnici.  Još uvijek je kod mnogih suvlasnika u svijesti odnos  prema upravitelju kao prema nekadašnjem SIZU za stanovanje. Od upravitelja se očekuje "sve" i izostaje  obveza sudjelovanja u pripremanju uvjeta za kvalitetno održavanje zgrada. Za značajnija ulaganja u obnovu zgrada suvlasnici moraju pripremiti sredstva i valjane odluke.

Problem se često javlja  u komunikaciji koju suvlasnici imaju s upraviteljem preko svog predstavnika. U najvećem broju slučajeva, nitko se ne želi prihvatiti obveze "predstavnika suvlasnika", a u nemalom broju slučajeva (naročito u velikim zgradama) to su osobe koje iz nekih poslova isključuju i "upravitelja" i ostale suvlasnike.

Ovo stanje nas je dovelo u situaciju da pozovemo upravitelje na suradnju i pomoć u stvaranju uvjeta bolje komunikacije i uključivanja suvlasnika u upravljanje zgradama.

Ipak, moramo napomenuti da smo već imali i prigovora od nekih upravitelja, koji pitaju zašto bi upravitelj bio savjetnik u udruzi. 

Odgovor je jednostavan:

NE POSTOJE DVIJE STRANE, UPRAVITELJ JE  ODGOVORNA OSOBA U ATIPIČNOM DIONIČKOM DRUŠTVU (SUVLASNIČKA ZAJEDNICA) GDJE DIONIČARI (SUVLASNICI) IMAJU JASNA PRAVA, ALI I OBVEZE KOJE SU ČESTO ZANEMARENE!
medo
11.10.2014
Krešimir
14.8.2014
Krešimir Štetić
31.7.2014

NAJČITANIJE

Prinudni upravitelj ili prisilni upravitelj

U "Jutarnjem listu" 01.06.2020 , objavljen je članak vezan za stanje u stambeno poslovnoj zgradi u Zagrebu. U članku se između ostalog spominje i "prisilni upravitelj", umjesto "prinudni upravitelj"

Fond za zaštitu okoliša sufinacira ugradnju kondenzacijskih bojlera

FZOEU je objavio natječaj za sufinanciranje ugradnje kondenzacijskih bojlera za građane sa područja oštećena zemljotresom
Besplatna energija

Besplatna energija

Nadamo se da jedan od rijetkih primjera sa otoka Krka može pokazati mnogima na siguran put u budućnost po pitanju osiguranja besplatne sunčane energije.

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se