Ugradnja dizala

17.12.2018

U posljednje vrijeme se sve češće spominju u javnosti  problemi zgrada bez dizala.  Očekuju se  značajnije društvene aktivnosti oko pomoći po tom pitanu. Hoće li se nešto moći učiniti  vidjet će se u budućnosti . Trenutno ne postoji model po kojem bi se mogla dobiti financijska sredstva za subvencije. Postoji inicijativa da se to učini preko fondova EU.
 
Međutim, dok se ne pojavi  neko drugo riješenje, mora se sagledati sadašnja situacija.  
 
Zgrade koje imaju ugrađenja dizala  mogu bez posebnih zapreka ista održavati , mijenjati ili raditi na njima poboljšice sukladno zakonskim propisima.. Dizalo u zgradi u izvjesnom smislu ima ulogu javnog  prijevoznoga sredstva . Postupci vezano za održavanje  postojećih dizala su propisani pravilnikom te se na taj način održava potrebit stupanj sigurnosti. Investicijski zahvati se  uglavnom  provode na temelju oduka natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu 
 
Problem imaju zgrade bez dizala a nužna je njihova ugradnja. Tu se javlja pojam tumačenja zakonske odredbe o "poboljšicama". Radi  se o zgradama do 6 katova  u kojima u prošlosti nije bila zakonska obveza ugradnje dizala. U vremenu kad su te zgrade  građene, uglavnom su useljavane  sa mladim bračnim parovima  i djecom se neupitnom psihofizičkom sposobnosti.
Danas je  je situacija daleko od idealne. U stanovima na višim katovima su zarobljeni ti isti ljudi ali već u dubokoj starosnoj dobi.  U mnogim zgradama  ima više od 50% starijih osoba  čije zdravstveno stanje i opće psiho-fizičke sposobnosti zahtijevaju  lakši pristup stanovima. To je jedino moguće ugradnjom novih dizala.  
 
Promjenom titulara vlasništva, odnosno otkupom stanova, prestala je obveza  društvene zajednice  po svim pitanjima vezanim za održavanje zgrada u financijskom smislu. To znači da građani za sve  moraju osigurati vlastita financijska sredstva. To se odnosi i na ugradnju dizala. 
 
Gotovo da i ne postoji mogućnost da se svi u zgradama slože da se ide u investicijski zahvat ugradnje dizala. Za primjer se mogu uzeti suvlasnici iz prizemlja zgrada  kojima "ne treba dizalo". Zbog toga uglavnom izostaju sve daljnje aktivnosti vezano za  taj problem jer se projekt ne može provesti sredstvima zajedničke pričuve
 
Ostalim suvlasnicima na višim katovima ostaje mogućnost da posebnim financijskim sredstvima investiraju ugradnju dizala. Stvaraju posebnu pričuvu  na temelju uzajamne suglasnosti. Stanari  iz prizemlja  mogu zapriječiti ugradnju jedino ako se na taj način ometa normalno korištenje njihovog posebnog.  dijela.  Zaprečivanje ugradnje dizala  je moguće jedino u slučaju ako se taj način ozbiljno ugroze prava suvlasnika  u prizemlju.  Međutim, to mogu biti isključivo slučajevi koji se ne razlikuju od normalnog stanja u zgradama u  kojim su dizala ugrađenja po projektu prilikom  građenja.   
 
Logično je da  će u prizemlju nastati jedna nova situacija i da će se nekima činiti da su ugrožena njihova prava. Međutim , ovdje treba u prvom koraku apelirati na njihovu savjest  i tražiti razumijevanje za one kojima je dizalo nužno potrebno za koliko-toliko  normalan život. 
 
U svakom slučaju, ako se ozbiljno ugrožavaju nečija prava,  potrebno je zatražiti sudsku zaštitu. 
 
Pravo na sudsku zaštitu imaju stanari u prizemlju  ali i oni kojima se sprečava pravo na ugradnju dizala bez valjanih razloga. 
Prije  nego li se pomisli o zakonitom rješavanju problema uz pomoć pravosuđa, dobro je promisliti o sudbini starih , nemoćnih i invalida
 
Nadajmo se da će u 2019 godini ipak doći do toga da se problem shvati kao društveni problem te da će se  naći model za sufinanciranje ugradnje dizala u stambene zgrade





NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više