Suvlasnik

8.10.2013

Suvlasnik stambene zgrade je svaka fizička ili pravna osoba koja je vlasnik posebnog dijela - stana ili drugog prostora u zgradi.

Stan je posebni dio zgrade u kojem sva prava ima vlasnik, a namijenjen je isključivo za stanovanje. Postoje još i prostori za obavljanje djelatnosti i otvorene površine zgrade (terase).

Suvlasnici su dužni plaćati pričuvu, a preporučujemo vam da pročitate naš tekst "PRIČUVA" koji se nalazi u rubrici  "UPRAVLJANJE".

Zakonodavac obvezuje sve suvlasnike na upravljanje zgradom. Međutim, kako suvlasnici ne bi zasebno rješavali svoje probleme, predviđeno je da svaka suvlasnička zajednica ima svog predstavnika.

Nažalost, u mnogim zgradama uloga predstavnika i uloga upravitelja zgrada pogrešno je shvaćena. Naime, predstavnik i upravitelj dužni su djelovati kao izvršitelji obveza u ime i za račun suvlasnika, i to sukladno odredbama Međuvlasničkog ugovora, Ugovora o upravljanju, Uredbe o održavanju zgrada te Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Svaki suvlasnik ima pravo na informacije o svim pitanjima koja se odnose na događaje od važnosti za zajednicu. To je naročito bitno kod financiranja. Novac na računu zgrade osiguravaju isključivo suvlasnici i iz tog proizlazi činjenica da svi oni moraju znati u što se ulaže i moraju sudjelovati u donošenju odluka.

dis
22.1.2014

Ometanja normalnog korištenja posebnog djela, stana ili drugog prostora

Već bezbroj pitanja se odnosi na ometanje od strane susjeda ili drugih osoba.
Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.