SPRIJEČITE POŽAR

27.4.2009

Stupanj zaštite od požara i preživljavanje u požaru ovisi o vašoj informiranosti, o vašoj pripremljenosti za mogućnost nastanka takvoga događaja. Slijedite upute vaših vatrogasaca kako biste smanjili rizik od nastanka požara u vašemu domu.

Siguran dom - vaš je interes!

Nekoliko činjenica o zaštiti od požara u vašemu domu

Statistike kazuju da u Republici Hrvatskoj svakoga dana izbije petnaestak požara, a svakoga trećeg dana nastali požar nekome ugrozi život. Tijekom 2008. godine u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je 1306 požarnih događaja, od čega se čak 410 požara dogodilo u građevinskim objektima. U prosječnoj godini više od 80% požara izazove čovjek (72% nemar i nepažnja, 2,5% dječja igra, 4% namjerno).

Djeca i osobe u starijoj životnoj dobi posebno su ranjiva kategorija stanovništva. Svake godine crna kronika javnih glasila bilježi njihova stradavanja, iako su se ti događaji mogli spriječiti. Preuzmimo odgovornost za sigurnost naše djece i nas samih.

Našu sigurnost ne ugrožavaju samo požari, već i ostale nesreće izazvane vremenskim nepogodama, prirodnim katastrofama ili, opet, djelovanjem čovjeka. U 2008. godini 56% svih intervencija činile su tzv. "tehničke" intervencije u kojima su vatrogasci pomagali ili spašavali živote i imovinu žitelja Primorsko-goranske županije.

I u slučaju tehničkih intervencija nositelj "glavne uloge" izazivača nesreće jest čovjek. U priloženom grafičkom prikazu prikazana je distribucija događaja vatrogasnih intervencija prema tome u koje su doba dana nastali. S porastom aktivnosti stanovništva, raste i broj događaja koji zahtijevaju intervenciju vatrogasaca.

Kako izbjeći opasnost? Preživljavanje nije pitanje sreće, već ispravnog planiranja i postupanja.

Što učiniti?

Spriječimo nesreće. Kultura stanovanja i navika održavanja reda u stanovima i stambenim zgradama, radnim prostorima, u okolišu -  važan su dio protupožarne zaštite.

Kome se obratiti za pomoć? Uvijek kontaktirajte vašu vatrogasnu postrojbu telefonskim pozivom na broj 9 3.

I ne zaboravite: nesreće se ne događaju drugima - događaju se svima nama.

3.2.2010

Ogledmi primjer Odlukeo kućnom redu

Ovo je primjer kako bi se trebala donijeti odluka o kućnom redu
Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Edukacije o zaštiti okoliša nikad nije bila tako važna kao danas

Pošto smo prisiljeni da obustavimo edukativne izložbe, na ovaj način vam predstavljamo sadržaj koji se nalazi na plakatima B1 i B2.
Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.