SIGURNOST LJUDI I IMOVINE


15.2.2011

Problemi življenja u velikim urbanim sredinama zahtijevaju visok stupanj tolerancije u ponašanju kako pojedinaca tako i građana u cjelini. Podizanje razine sigurnosti građana i njihove imovine u lokalnoj zajednici temeljni je prioritet policije kao javnog servisa građana.

Najčešće zone protupravnosti, a time i nezadovoljstva i reakcije građana, tj. stanara u  stambenim zgradama i četvrtima, odnose se na stvaranje buke (npr. glasno slavljenje rođendana, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja, glasna reprodukcija glazbe, vršenje radova u stanu i slično), te konfliktne situacije (npr. tučnjava i/ili svađa unutar obitelji ili između susjeda). Najviše su to djela  prekršaja protiv javnog reda i mira.

Nasilje u obitelji poseban je problem. Takav protupravni oblik ponašanja je veoma složen i osjetljiv. Često se događa unutar četiri zida, ali ipak tijekom vremena se sve sazna, i osim članova obitelji, i susjedi počinju osjećati posljedice takvog ponašanja. 

Dobrosusjedski odnosi često su garancija mirnijeg i sigurnijeg života.

Čovjek često nije svjestan da svojim ponašanjem osobama devijantnog ponašanja pokazuje da je dobra meta i lak cilj za ostvarenje protupravnih radnji. Zato je dobro znati više o načinu kako smanjiti mogućnost provale u stan.

Danas čovjek nastoji iskoristiti slobodno vrijeme izvan svog stana. Nerjetko je to odlazak i na duži period. Osobe koje se bave činjenjem kaznenih djela, najčešće provalnih krađa, često dosta vremena posvete traženju pogodnog cilja. Prate zbivanja u zgradama, ponašanje i navike stanara. Koriste povoljne prilike i u odsustvu stanara vrše provale i otuđuju pronađene vrijednosti. Za to je dobro predvidjeti neželjene događaje i poduzeti potrebne mjere.

Za policiju je veoma značajno da se prilikom dojave o kaznenom djelu dostavi što više korisnih podataka koji bi mogli pomoći pri otkrivanju i pronalasku počinitelja.

Uzajamno povjerenje i suradnja građana i policije preduvjet je za uspješno provođenje mjera sigurnosti kroz prevenciju i pravodobno poduzimanje mjera u zonama događanja. S tim ciljem MUP-RH provodi poseban program pod nazivom "Policija u zajednici".


NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više