SAVJETI ZA SANACIJU KOSOG KROVA

28.4.2013


Krov je vrlo važan dio građevine, štiti je od padalina i vjetra, a uz to ispunjava sve funkcije koja ima fasada, koju možemo promatrati kao zaštitni ovoj, čovjekovu treću kožu. U tom smislu krov je čak i važniji, a time i zahtjevniji od fasade ili bilo kojeg vanjskog elementa  na zgradi. Kvalitetnom izvedbom krova moći ćemo također smanjiti i troškove grijanja i hlađenja objekta, a time i smanjiti emisije štetnih plinova i dati doprinos očuvanju okoliša.

Na što treba obratiti pažnju prilikom sanacije krova?

 

Provjetravanje krovišta

Da bismo spriječili pojave kao što su kondenzacija vlage, skupljanje leda na okapnici ili stvaranje "toplinskih jastuka", kosi se krov izvodi kao hladan ili ventilirani krov ("dvostruki" krov s donjim slojem kroz koji struji zrak). Hladan krov je funkcionalan jedino ako je na okapnici, sljemenu ili grebenu omogućen dovod, odnosno odvod zraka. Najmanje 10 crjepova za odvod zraka na 100 m² površine krova zajedno sa suhom izvedbom sljemena ili grebena (bez "mortanja") te elementi ili traka zračnik na okapnici tvore potreban broj otvora za odvod i dovod zraka.

Dodatna zaštita od kiše i snijega

Osnovnu zaštitu od kiše pruža crijep, no jaki udari vjetra mogu, pogotovo kod nižih krovnih nagiba, dovesti do podlijevanja crijepa, ukoliko vjetar utjeruje vlagu pod crijep. Zbog toga je potrebno koristiti kvalitetne krovne folije koje se postavljaju iznad rogova. Kod neuređenih potkrovlja dovoljna je vodootporna, paronepropusna krovna folija, no kod uređenih potkrovlja (sa stambenim prostorom u potkrovlju) svakako je za preporučiti paropropusnu foliju. Ovakva folija će omogućiti da para, koja se u uvijek stvara u stambenom prostoru potkrovlja, može "izbiti" iz potkrovlja odozdo, ali se zbog vodonepropusnosti folije odozgo ne može vratiti natrag u potkrovlje u obliku vlage (čime također štitimo toplinsku izolaciju).

Krovna opterećenja

Za pravilno utvrđivanje potrebnih dimenzija krovne konstrukcije (bila drvena ili betonska) važno je uzeti u obzir:

       vlastitu težinu krova (pokrov, drvena konstrukcija, a pri izradi potkrovlja i vlastita težina unutarnjih elemenata koji su pričvršćeni na krovnu konstrukciju)

        moguće opterećenje snijegom

        moguće opterećenje vjetrom


Težina pokrova i pravilno učvršćenje (odgovarajući čavli, bočne spojnice za crijep,  sljemeno-grebene spojnice) bitno pospješuju stabilnost krova pri opterećenjima uslijed jakog vjetra, dok, nasuprot tome, imaju mali utjecaj na dimenzioniranje krovne konstrukcije (debljinu drvenih elemenata).

Bitno je znati da već danas postoje tradicionalno kvalitetni proizvodi  renomiranih proizvođača, koji nam mogu pomoći svojim stručnim savjetima. 
U velikom broju zgrada iz prošlog stoljeća postoje izuzetno kvalitetni prostori u potkrovljima. Rekonstrukcijom i postavljanjem kvalitetnih prozora ti se prostori sukladno praksi u zemljama EU pretvoriti u stambeni prostor.
NAJČITANIJE

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Ometanja normalnog korištenja posebnog djela, stana ili drugog prostora

Već bezbroj pitanja se odnosi na ometanje od strane susjeda ili drugih osoba.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se