Red. prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh., ovl. arh.

11.10.2014

Rođen 1954. u Zagrebu. 1979. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (AFSZ). Dekanova i Rektorova nagrada. Od 1979. radi u Zavodu za arhitekturu AFSZ i stručni suradnik na Katedri za arhitektonsko projektiranje u Kabinetu za stanovanje. 1989.-92. asistent kolegija Interieur. Kao asistent i predavač radio je na Studiju više spreme AF (VI. stupanj) i na Studiju uz rad AF. Od 1991. predavač kolegija Energetska i ekološka arhitektura. Viši predavač 1994./95., docent 1996. i samostalni voditelj grupa na kolegijima Arhitektonsko projektiranje III., IV. i V. Od 1997. nositelj kolegija Diplomski rad, od 1999./00. Integralni rad. Izvanredni je profesor od 2003., a redoviti od 2010. godine. Predavač kolegija Održiva arhitektura od 2007. i Visokotehnološka arhitektura od 2008. na Diplomskom studiju te kolegija Projektiranje i oblikovanje održive arhitekture na Doktorskom studiju AFSZ od 2007., a na Doktorskom studiju Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani kolegija High-tech Arhitektura od 2011.-12. Predavač na međunarodnom poslijediplomskom studiju Sustainable Energy Engineering FSB-a u Zagrebu, gostujući predavač na Likovnoj akademiji u Zagrebu u okviru kolegija Arhitektura, na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu u Ljubljani i dr.  

Stručni ispit polaže 1983., u Hrvatskoj komori arhitekata i inženjera u graditeljstvu je ovlašteni arhitekt od 1998., a od 2001. ima dopuštenje Ministarstva kulture RH kao projektant za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara za radove na nepokretnom kult. dobru.         

Od 2000. voditelj je Međunarodne ljetne škole arhitekture Tradicija, kreativnost i održivost, u Motovunu, a od 2007. voditelj Studijskog centra AFSZ u Motovunu.

Poslijediplomski studij Urbanizam i prostorno planiranje na AFSZ odslušao 1982., registrirani je znanstveni istraživač. Pohađao je Specijalistički poslijediplomski seminar Bioclimatic Architecture and Practical Design, u Lisabonu 1993. u organizaciji EU DG XVII. Na hrvatskom projektu Pasivna sunčana stambena arhitektura i međunarodnom HR-SAD projektu Energetska i ambijentalna rehabilitacija u stanovanju (US DOE, PN 777) je istraživač od 1985. Prijavio Doktorsku disertaciju naslova Energetska i ekološka stambena arhitektura.

Od 1984. kontinuirano na HR i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima, objavljuje referate, projekte i studije. Recenzent je stručnih i znanstvenih publikacija, član i voditelj stručnih HR i međunarodnih udruga. Predsjednik je Hrvatske sekcije u Međunarodnom udruženju za sunčevu energiju (ISES - Croatia) i predsjednik Centra za obnovljive izvore energije (CERES) od 2010. Jedan je od suosnivača Savjeta za zelenu gradnju Hrvatske (GBCC) mandatom Sveučilišta u Zagrebu i Arhitektonskog fakulteta 2010.

Ostvario dvadesetak obiteljskih kuća većinom pasivnih sunčanih, niskoenergetskih, inteligentnih i pasivnih, zgrada raznih namjena, dvadesetak interieura, produkt i grafičkih rješenja dizajna, brojne povremene i stalne postave izložbi, kazališne i TV scenografije. Sudjeluje na domaćim i inozemnim arhitektonsko-urbanističkim i dizajnerskim natječajima na kojima je nagrađivan. Dobio je Priznanje Državne uprave za zaštitu okoliša RH 1995. i Ford Motor International Company za očuvanje prirodne i kulturne baštine 2000. Održao je brojne samostalne i grupne izložbe u HR i inozemstvu. Predsjednik Društva arhitekata Zagreba (DAZ) od 2001.-05., a Predsjednik Suda časti DAZ-a od 2006.-09. Član je skupštine i sudbenog tijela HKAIG od 2007. i član skupštine Hrvatske komore arhitekata (HKA). od 2009. Osnivač je i prvi predsjednik   Odbora za energetski učinkovitu i održivu arhitekturu i Odbora za pristupačnost u arhitekturi HKA od 2010.-2012. godine.

Uz temu energetski učinkovite i ekološke arhitekture istražuje i objavljuje radove o teoriji i povijesti arhitekture, o arhitekturi drva i opeke, high-tech, inteligentnoj i održivoj arhitekturi te zaštiti okoliša. Urednik je i član uredništava stručnih HR i međunarodnih časopisa. Kontinuirano održava javna predavanja u HR i inozemstvu. Sudjeluje u HR i međunarodnim istraživačkim projektima. Voditelj je EU projekata za Hrvatsku; PASS-NET koji se odvijao uz potporu programa Intelligent Energy Europe za promociju pasivne kuće, IDES-EDU, partener u projektima PERFECTION i OPEN HOUSE (7. okvir EU), BISTEC te na projektima INTENSE, CROSKILLS i ECO-SANDWICH u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

 

     




NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više