Reciklažna dvorišta u gradu Zagrebu

19.7.2016

U Zagrebu se još 1988. godine započelo s odvojenim prikupljanjem nekih vrsta otpada, a danas su ti, kao i mnogi drugi slični projekti, uobičajen i vrlo dobro prihvaćen komunalni standard. U ukupno oko 6.000 spremnika i posuda, smještenih na javnim površinama, odvojeno se prikupljaju papir, staklo, plastična i metalna ambalaža, tekstil i biootpad, a u devet reciklažnih dvorišta i tri mobilna reciklažna dvorišta prikuplja se tridesetak vrsta otpada iz domaćinstava.

Reciklažno dvorište je građevina namijenjena razvrstavanju i privremenom skladištenju posebnih vrsta otpada. Reciklažna dvorišta imaju značajnu ulogu u ukupnom sustavu gospodarenja otpadom, jer služe kao poveznica kojom jedinice lokalne samouprave osiguravaju vezu između građana, ovlaštenih skupljača i ovlaštenih obrađivača. U Zagrebu je usvojen pristup prema kojem se predviđa da reciklažna dvorišta budu smještena tako da građani mogu do njega doći na lak način i u kratkom vremenu, tj. da se osigura lak pristup vozila građana, ali i manipulacija vozilima koja odvoze sakupljeni otpad. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Grad Zagreb je obvezan uspostaviti najmanje po jedno reciklažno dvorište u svakoj od sedamnaest gradskih četvrti. Imajući to na umu, u planu je uspostavljanje novih reciklažnih dvorišta od kojih su osigurana još dva mobilna reciklažna dvorišta koja će se uskoro uspostaviti. U tijeku je postupak javne nabave za ugovaranje radova za izgradnju fiksnog reciklažnog dvorišta u Svetoj Klari (gradska četvrt Novi Zagreb-zapad), dok je za fiksno reciklažno dvorište na području Peščenice-Žitnjaka u fazi izrada tehničke dokumentacije.

Mobilna reciklažna dvorišta su prenosive jedinice, kontejnerskog tipa, s mogućnošću otvaranja stranica, u kojima je prostor opremljen opremom za prihvat i skladištenje raznih vrsta predsortiranog otpada. Imaju solarne module koji osiguravaju opskrbu električnom energijom, osobno računalo i vagu unutar kontejnera. Opremljena su sanitarnim čvorom, umivaonikom, aparatom za gašenje požara te ormarićem za prvu pomoć. Ideja je da se svaka tri, najduže šest mjeseci premještaju s jedne lokacije na drugu, u gradskim četvrtima koja nemaju reciklažna dvorišta, kako bi građanima bila što dostupnija. Do sada su postavljena mobilna reciklažna dvorišta u gradskim četvrtima Brezovica, Gornji grad-Medveščak i Trnje.

Građani mogu, bez naknade, predati otpad manjih količina na mobilnom reciklažnom dvorištu, i to čak do 30 različitih vrsta otpada (uključujući i neke vrste opasnog otpada), kao na primjer:

       otpadni papir i karton,

       metal i metalnu ambalažu,

       staklo i staklenu ambalažu,

       ambalažu od plastike i drugu otpadnu plastiku,

       odjeću i druge tekstilne predmete,

       krupni otpad,

       jestiva ulja i masti,

       boje, ljepila, smole,

       deterdžente,

       lijekove,

       baterije i akumulatore,

       fluorescentne cijevi,

       električnu i elektroničku opremu...

U mobilnim reciklažnim dvorištima otpad koji su građani odvojili u kućanstvu se privremeno skladišti, u njima se ne obavlja obrada sakupljenog otpada pa aktivnosti postupanja s otpadom ne završavaju u mobilnom reciklažnom dvorištu, već podrazumijevaju češća pražnjenja i odvoz razvrstanih vrsta otpada kojeg u konačnici ovlaštene tvrtke oporabljuju.

Reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta su ključan dio sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu putem kojih se građanima omogućava jednostavnije i efikasnije odlaganje odvojeno prikupljenog otpada. Pomoću reciklažnih dvorišta postiže se značajno poboljšanje kvalitete usluge i smanjivanje troškova. Također se postiže značajno smanjenje ukupnog potencijala miješanog komunalnog otpada i vrlo dobra kvaliteta izdvojenih sirovina. Reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta ostvaruju dobre rezultate kod velike gustoće naseljenosti, te uz sve to doprinose edukaciji stanovništva i potiču doprinos građana.

Adrese reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta u Gradu Zagrebu

RD SUSEDGRAD - STENJEVEC, Gospodska ulica br. 20 (tel: 3451-536, 099 8022 161)

RD PRUDINEC - JAKUŠEVEC, na ulazu odlagališta otpada (tel: 098 272 762)

RD TUNEL, ugao Gračanske i Kvintičke ulice (tel: 098 208 319)

RD ZAGORSKA, Zagorska br. 3 (tel: 091 2678 117)

RD ŠPANSKO, D.Cesarića 2a (tel: 091 2678 118)

RD KAJZERICA, Žarka Dolinara br.5 (tel: 099 8022 159)

RD PRILESJE, Prilesje 1c (tel: 099 8022 158)

RD DUBRAVA, Osječka br. 25 (tel: 099 8022 160)

RD SESVETE, Jelkovečka bb (tel: 099 311 8457)

 

MRD BREZOVICA,  Prigradska ulica III odvojak (tel: 091 2678 215)

MRD TRNJE, Ulica Frana Folnegovića, preko puta kućnog broja 10 (tel: 091 2678 300)

MRD GORNJI GRAD - MEDVEŠČAK, raskrižje ulica Horvatovac i Ružičnjak (tel: 099 3118 444)
Stjepan Nikolić
18.12.2020

NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se