Promjena predstavnika suvlasnika

30.10.2018

Jedno o najčešće postavljenih pitanja odnosi se na predstavnike suvlasnika. Prema rezultatima ankete na ovom portalu, 78% suvlasnika nije zadovoljno sa radom predstavnika.
 
Iako je anketa pokazatelj  pokazatelj stanja, u određenom djelu se ,mora uzeti sa rezervom. Osim onih predstavnika koji su u pravom smislu "veliki gazde"postoji veliki broj onih koji tu funkciju obnašaju zato što to "drugi nitko ne  želi prihvatiti". Činjenica je suvlasnici dobro poznaju svoja prava, ali obveze  ne žele prihvatiti. Zakonom je predviđeno da svi moraju sudjelovati u upravljanju zgradom ,ali to se rijetko  događa. Zbog toga je predstavnik uglavnom na raspolaganju kad nekom treba bezuvjetno riješiti osobni problem.
 
Ako je situacija takva  da predstavnik ne obnaša svoju funkciju sukladno zakonu, nužno je da se isti smjeni, te da se po potrebi pokrene i postupak  za naknadu štete ako je  isti prouzroči. 
 
Smjena predstavnika se  vrši donošenjem odluke natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.  Odluka se donosi  javnim  ili pisanim izjašnjavanjem. 
 Inicijativu za primjenu predstavnika može pokrenuti pojedinac ili grupa suvlasnika  na  način da se zazove. Pojedinac ili  grupa mogu svim ostalim suvlasnicima dostaviti pisani prijedlog uz obrazloženje prijedloga   sa pitanjem "ZA" ili "PROTIV".  Izjašnjavati se mogu samo knjižni vlasnici posebnih djelovah (stanova ili drugih prostora u zgradi).  Za provjeru pisanih izjašnjavanja, formira se komisija koja  utvrđuje vjerodostojnost izjava, sačini zapisnik. Ako se izjasni natpolovična većina, pripremi se odluka o razrješenju predstavnika.
 
Prilikom  priprema prijedloga za smjenu predstavnika, , preporuka je da se unese  i prijedlog za imenovanje novog predstavnika. 
 




NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više