Prinudni upravitelj ili prisilni upravitelj

1.6.2020

Problem u poslovno- stambenoj zgradi u Zagrebu koja je bez upravitelja. je izražen kroz činjenicu da je došlo do spornih odnosa između vlasnika posebnih dijelova-fizičkih osoba, i dijelova u vlasništvu pravne osobe. 

Činjenica je da suvlasnici  nakon stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima nisu izabrali upravitelja u zakonskom roku. Zbog toga je je  Grad Zagreb trebao  imenovati "prinudnog upravitelja".  Kao i značajnom broju sličnih situacija, prinudni upravitelj nije imenovan. 
 
Zbog neimenovanja upravitelja, zgrada se nije održavala pa je došlo do eskalacije problema. Dolazi do narušenih među-vlasničkih odnosa i probadanja zgrade zbog neodržavanja.  Prema sadržaju iz  objavljenog članka u jutarnjem listu stvorili su se preduvjeti za određivanje "prisilnoga upravitelja".  Prisilnoga upravitelja  imenuje sud rješenjem zbog stanja  u kojem su evidentne posljedice  koje se očituju kroz trpljenje štete od strane suvlasnika ili trećih osoba. Sud utvrđuje odgovornost i mjere kojima se rješavaju  problemi pod prijetnjom odgovornosti za ne izvršavanje. 
 
Ovaj sadržaj  objavljujemo samo zbog potrebe da se ukaže na razliku između "Prinudnog upravitelja" i "Prisilnoga upravitelja"  što je propust u interpretaciji izjave tajnika udruge stanara. 
 
Ovo je stanje očigledna posljedica nedorečenosti Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u dijelu veznom za upravljanje zgradama. Nadamo se da će se ovako sporne situacije  izbjeći  kroz novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada  koji priprema Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

 
NAJČITANIJE

Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Korona virus i potres su otvaranje crne vizije na koju smo upozoravali godinama. Suvlasnici nisu dovoljno shvatili obveze a društvena zajednica nije zauzela pravi stav u smislu zaštite javnog intere

Prinudni upravitelj ili prisilni upravitelj

U "Jutarnjem listu" 01.06.2020 , objavljen je članak vezan za stanje u stambeno poslovnoj zgradi u Zagrebu. U članku se između ostalog spominje i "prisilni upravitelj", umjesto "prinudni upravitelj"
Akcija za sanaciju sustava grijanja u zgradama pogođenim potresom

Akcija za sanaciju sustava grijanja u zgradama pogođenim potresom

Koliko je subjekata iz gospodarskog sektora spremno da pod povoljnijim uvjetima pomogne u sanaciji zgrada pogođenih potresom. Mogu li i drugi slijediti primjer Boscha.

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se