Prinudni upravitelj ili prisilni upravitelj

1.6.2020

Problem u poslovno- stambenoj zgradi u Zagrebu koja je bez upravitelja. je izražen kroz činjenicu da je došlo do spornih odnosa između vlasnika posebnih dijelova-fizičkih osoba, i dijelova u vlasništvu pravne osobe. 

Činjenica je da suvlasnici  nakon stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima nisu izabrali upravitelja u zakonskom roku. Zbog toga je je  Grad Zagreb trebao  imenovati "prinudnog upravitelja".  Kao i značajnom broju sličnih situacija, prinudni upravitelj nije imenovan. 
 
Zbog neimenovanja upravitelja, zgrada se nije održavala pa je došlo do eskalacije problema. Dolazi do narušenih među-vlasničkih odnosa i probadanja zgrade zbog neodržavanja.  Prema sadržaju iz  objavljenog članka u jutarnjem listu stvorili su se preduvjeti za određivanje "prisilnoga upravitelja".  Prisilnoga upravitelja  imenuje sud rješenjem zbog stanja  u kojem su evidentne posljedice  koje se očituju kroz trpljenje štete od strane suvlasnika ili trećih osoba. Sud utvrđuje odgovornost i mjere kojima se rješavaju  problemi pod prijetnjom odgovornosti za ne izvršavanje. 
 
Ovaj sadržaj  objavljujemo samo zbog potrebe da se ukaže na razliku između "Prinudnog upravitelja" i "Prisilnoga upravitelja"  što je propust u interpretaciji izjave tajnika udruge stanara. 
 
Ovo je stanje očigledna posljedica nedorečenosti Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u dijelu veznom za upravljanje zgradama. Nadamo se da će se ovako sporne situacije  izbjeći  kroz novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada  koji priprema Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

 
NAJČITANIJE

Prinudni upravitelj ili prisilni upravitelj

U "Jutarnjem listu" 01.06.2020 , objavljen je članak vezan za stanje u stambeno poslovnoj zgradi u Zagrebu. U članku se između ostalog spominje i "prisilni upravitelj", umjesto "prinudni upravitelj"

Fond za zaštitu okoliša sufinacira ugradnju kondenzacijskih bojlera

FZOEU je objavio natječaj za sufinanciranje ugradnje kondenzacijskih bojlera za građane sa područja oštećena zemljotresom

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se