Pravo stanje na upravljanju i održavanju stamenih zgrada

Slika se ponavlja, stanje nepromjenjeno

28.2.2021

Godinama pokušavamo usmjerti medije na prikazivanje stanja na upravjanju i održavanju stambenih zgrada.  Ako ste pratili sadržaj na ovom portalu, mogli ste primjetiti da još od samog početka djelovanja udruge nastojimo potaknuti  procese koji bi nas doveli do ozbiljnijeg shvaćanja vlasništva u stamenim zgradama . 
 
Prava su brzo prihvaćena , ali obveze  ni danas nisu mnogima dovoljno jasne.  
 
Nišita manje nije  bitan ni interes države da se na primjeren način zaštite urbane cjeline  u kojima stambene zgrade čine bitne vrijednosti.
 
Ipak ,  nešto se pokrenulo. Koliko je za to zaslužna situacija vezana za potrese i pandemiju , još treba  vidjeti.
 
Proces donošenja novoga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada  trenutno  miruje. Nadamo se da će uskoro i to krenuti dalje jer je kranje vrijeme da se  pravno reguliraju mnoga bitna pitanja posebice ona koja za cilj imaju zaštitu javnog interesa.
 
Dočekali smo po prvi put da jedno javno glasilo ovu temu obradi na primjeren način,.  U dnevnom izdanju Jutarnjeg lista od 27.02. 20121.  možete  vidjeti prvi dio mini serijala koji bi vam mogao približiti spoznaju o stavrnom stanju.
 
Sadržaj u cjelosti , a možete ga pogledati i  stranicama Jutarnjeg lista
 
https://www.jutarnji.hr/domidizajn/interijeri/potres-u-zagrebu-je-pokazao-sva-lica-odrzavanja-i-upravljanja-stambenim-zgradama-15053916
 
Drugi dio  ćete moći vidjeti u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista  06. 03. 2021.
 
Urednik
NAJČITANIJE

Roštilj

Roštilj

Zbog roštiljanja na terasi završili na sudu: Sada se znaju pravila,a za kršenje kazna je do 250.000 eura!

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se