Pravo na korištenje usluga mrežnih operatora

16.7.2016

Preporuka HUSISZ

Pravo je svakog suvlasnika  da na neškodljiv način za ostale suvlasnike i zajednicu, u svom domu koristi sva znanstvena i tehnološka dostignuća. Da bi se to pravo moglo ostvariti, nužni su i tehnički zahvati unutar zgrada potrebni za postavljanje odgovarajućih infrastruktura. Zakonodavac je pretpostavio eventualne probleme pa je to pitanje regulirano čl. 82. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Uredba o održavanju zgrada, obvezuje suvlasnike na održavanje infrastrukture sredstvima pričuve. U starijim zgradama je uglavnom zastarjela infrastruktura koja ne zadovoljava potrebe građana. Ugradnja nove infrastrukture zahtijeva izdvajanje značajnih sredstava. Fasade, krovovi, instalacije za vodu, struju, plin i dr. su prioriteti u svim zgradama. Infrastruktura za telekomunikacijske usluge kod mnogih je od sporednog značenja. Probleme vide samo kao pojedinačne slučajeve.

Propisima se uvodi red u zgrade i na taj način se izbjegavaju brojni nesporazumi oko prava i obaveza, kako operatera tako i suvlasnika zgrada. Na zakonit način omogućava se svim suvlasnicima da dobiju željene usluge i operaterima da pod istim uvjetima sudjeluju na tržištu.

Pravo operatera da sa svojom infrastrukturom ulaze u stambene zgrade nosi sa sobom još jednu pogodnost. Većina operatera je spremna na investiranje i održavanje infrastrukture bez dodatnih troškova za suvlasnike. Bitno je da se proces odvija sporazumno kako bi se izbjegli nesporazumi i nepotrebni troškovi na obje strane.

Sukladno valjanim zakonskim propisima, specifični uvjeti  u zgradama uvjetuju sadržaj ugovora između suvlasničke zajednice i operatera.

 

U ime suvlasničke zajednice ugovor potpisuje predstavnik suvlasnika na temelju Odluke natpolovične većine suvlasnika po udjelu vlasništvu ili na temelju ovlasti koje mu proizlaze iz Međuvlasničkog ugovora.

 
NAJČITANIJE

Ogledmi primjer Odlukeo kućnom redu

Ovo je primjer kako bi se trebala donijeti odluka o kućnom redu
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se