Pravo i dužnost predstavnika suvlasnika

11.8.2022

Preko 50 000 odgovora na pitanja građana, očigledno nije dovoljno da bi se izbjeglo učestalo ponavljanje istih ili sličnih!
 
MOLIMO ZA RAZUMJEVANJE JER SAV SADRŽAJ NA OVOJ WEB STRANICI JE DJELO VOLONTERA!
 
 
Pitanja koja se često ponavljaju se odnose na prava i dužnosti predstavnika suvlasnika. Kako bi izbjegli ponavljanje istih ili sličnih pitanja dajemo sažetak odgovora:
 
PRAVO
 
Predstavnik suvlasnika zastupa suvlasnike prema upravitelju i trećim osobama pod uvjetima predviđenim Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN 152/14) i odredbama iz međuvlasničkog ugovora po pitanjima od zajedničkog interesa.
 
Ako samoinicijativno donosi i provodi odluke koje su štetne za suvlasničku zajednicu predstavnik suvlasnika može biti kazneno odgovoran. U slučaju da su na temelju samoinicijativnih odluka nastupile štetne posljedice za suvlasničku zajednicu, svaki pojedini suvlasnik može protiv predstavnika podnijeti kaznenu prijavu nadležnom sudu.
 
OBVEZE:
 
-predstavlja suvlasnike na način da zakonite odluke zajednice prenosi na izvršenje upravitelju;
 
-prenosi suvlasnicima prijedloge godišnjeg plana održavanja zgrade koji je dužan pripremiti upravitelj;
 
-dostavlja upravitelju prijedloge zajednice za rješavanje tekuće problematike;
 
-dostavlja upravitelju obavijesti o poduzimanju hitnih i nužnih zahvata;
 
-poziva ili obavještava predstavnike tijela i službi koje rade na zaštiti javnog interesa u žurnim slučajevima, te istodobno daje obavijesti upravitelju koji nastupa dalje na temelju zakonskih obveza.
 
NAPOMENA
 
Ako predstavnik ne postupa sukladno Zakonu i odredbama međuvlasničkog ugovora, stečeni su uvjeti za njegovu smjenu.
 
Sukladno zakonu, sve suvlasnike prema upravitelju zastupa predstavnik, pa u redovitim poslovima održavanja upravitelj nije dužan komunicirati sa suvlasnicima pojedinačno. U ovakvim situacijama je upravitelju ostalo pravo da sam odluči da li će dragovoljno "razgovarati" sa suvlasnicima pojedinačno.
 
Upravitelj ne odlučuje o izboru predstavnika, ali može na primjeren način obavijestiti suvlasnike o njegovom protuzakonitom ponašanju (situacija kada predstavnik bez znanja upravitelja i bez suglasnosti suvlasnika donosi odluke koje mogu imati štetne posljedice).
 
 
 
Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se