Prava i obveze suvlasnika stambenih zgrada

20.3.2009

Pitanja prava i obaveza suvlasnika stambenih zgrada, zakonski propisi i podzakonski akti pitanja su na koje se odgovori mogu dobiti od savjetnika.

UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE ZGRADA

Stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i stvarnim pravima dana 1.1.1997. godine bitno je izmijenjeno ustrojstvo upravljanja i održavanja nekretnine u suvlasništvu. Od dana stupanja na snagu tog zakona sredstva za upravljanje i održavanje prikupljaju se i koriste za svaku nekretninu posebno. Sukladno zakonu, suvlasnici nekretnina dužni su sudjelovati u upravljanju nekretninom, odrediti predstavnika suvlasnika i osobu koja će obavljati poslove zajedničkog upravitelja te osnovati zajedničku pričuvu primjerenu za predvidive buduće troškove održavanja i poboljšanje nekretnine.                                                      Nositelji prava i obaveza

 

            Osnovni nositelji prava i obaveza u stambenim zgradama su suvlasnik, predstavnik suvlasnika i Upravitelj.

 

             a) Suvlasnik

            - Suvlasnik u stambenoj zgradi je svaki građanin koji u toj zgradi ima vlasništvo nad stanom ili nekim drugim prostorijama (suvlasnički djelovi čl. 36. ZOV).

            - Suvlasnici su glavni  nositelji prava i obaveza. Dužni su sudjelovati u upravljanju i održavanju stambenih zgrada. Odlučuju o svim bitnim pitanjima u vezi redovnog i izvanrednog održavanja zgrada. Biraju predstavnika i donose odluku o imenovanju upravitelja i izvršitelja  redovnih i izvanrednih poslova vezanih za održavanje zgrada.

            - Suvlasnici su dužni provoditi sva rješenja tijela državne i lokalne uprave i samouprave koja se donose u cilju zaštite javnog interesa.

            (čl. 85. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima)

 

            b) Predstavnik suvlasnika

            - Predstavlja suvlasnike prema upravitelju i ostalim osobama temeljem ovlasti iz međuvlasničkog ugovora i Odluka koje donose suvlasnici.  Biraju ga suvlasnici  temeljem odluke natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu. Predstavnik provodi obveze predviđene međuvlasničkim ugovorom i zakonite odluke koje donose suvlasnici.

           

           c) Upravitelj

            Upravitelj je fizička ili pravna osoba registrirana za poslove upravljanja, koja u ime i za račun suvlasnika upravlja zgradom sukladno odredbama ugovora o upravljanju i Zakona.

            Ako u nekoj zgradi postoje tri ili više suvlasnika, suvlasnici moraju imati upravitelja.

 

ZAKONSKI I PODZAKONSKI AKTI

           

Novonastali odnosi nakon promjene titulara vlasništva regulirani su Uredbom o održavanju zgrada i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (ZOV). Kako se radi o određenim pravilima ponašanja, uz komentare izdvajamo značajnije odredbe za koje smatramo da ih svaki suvlasnik mora znati.

Na temelju Uredbe i ZOV-a, suvlasnici sklapaju međuvlasničke ugovore i ugovore o upravljanju te donose pravnovaljane odluke od kojih posebno mjesto zauzima Odluka o kućnom redu.

 

          
nada
25.10.2009

NAJČITANIJE

Ogledmi primjer Odlukeo kućnom redu

Ovo je primjer kako bi se trebala donijeti odluka o kućnom redu
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se