Ponikve: eko otok Krk

3.7.2015

U lipnju 2005. godine na otoku Krku uveden je ekološki sustav zbrinjavanja komunalnoga otpada, popularno nazvan "Eko otok Krk".

Eko otok Krk predstavlja cjelovit model zbrinjavanja otpada, prvi takav u Hrvatskoj, a omogućava zbrinjavanje svih vrsta otpada. Radi se o zajedničkom projektu svih jedinica lokalne samouprave otoka Krka. Pravodobno su shvatili kolika je korisnost zajedničke brige za zaštitu okoliša.

Za funkcioniranje sustava na otoku Krku raspodijeljeno je 8000 spremnika na 1500 mjesta, a kućni se otpad odvojeno prikuplja u pet spremnika (biootpad, papir, PET, staklo, ostalo).

Otok Krk ima i sedam  posebnih sabirnih mjesta (OMIŠALJ, MALINSKA, KRK, PUNAT, BAŠKA, VRBNIK, DOBRINJ), na kojima građani besplatno odlažu glomazni kućni otpad (elektronički otpad, stari namještaj, bijela tehnika, automobilske olupine, automobilske gume) i opasni otpad.  Selektivno prikupljeni otpad dovozi se na reciklažno dvorište gdje se dodatno sortira, preša i balira.

Bio bi dobro kad biste mogli posjetiti "Ponikve". Za one koji za to nemaju prilike, pripremili smo  fotografije koje obuhvaćaju  samo dio zanimljivih detalja. Fotohgrafije se mogu pregledati na ovom portalu u rubrici "Foto galerija".

Za one koji žele saznati više, mogu posjetiti http://www.ponikve.hr/sustav-prikupljanja-i-zbrinjavanja-otpada

U suvremenom reciklažnom dvorištu razvrstani se otpad obrađuje i priprema za recikliranje, dok se nerazvrstani dio otpada prema najsuvremenijim metodama zbrinjava na odlagalištu Treskavac.

Ogledmi primjer Odlukeo kućnom redu

Ovo je primjer kako bi se trebala donijeti odluka o kućnom redu
Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Edukacije o zaštiti okoliša nikad nije bila tako važna kao danas

Pošto smo prisiljeni da obustavimo edukativne izložbe, na ovaj način vam predstavljamo sadržaj koji se nalazi na plakatima B1 i B2.
Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.