Osobni pristup informacijama o zgradi

10.3.2022

Mnogi suvlasnici  nas pitaju  na koji način doći do podataka vezanih za upravljanje i održavanje zgrade. Između ostalog, najviše se  pitanja odnosilo na  troškove.
Iako je zakonska obveza upravitelja da  svakom suvlasniku   omogući preko predstavnika    uvid u troškove, za mnoge je to nemoguća misija.
 
Upravitelj i bez  traženja  suvlasnika  mora  do 30.06.  suvlasnicima dostavi finacijsko izvješće  za prethodnu godinu- Međutim  niti danas tu obvezu ne izvršavaju svi upravitelji.
 
Zabilježeni su slučajevi da suvlasci više godina nemaju nikakvih informacija  vezano za troškove. Tu su pitanja i o donošenju odluka, prikupljanja ponuda,izboru izvršitelja  radova i sl.
 
Ipak,  postoje i slučajevi pozitivne prakse  gdje je svakom suvlasniku  omogućen  izravan uvid u "poslovanje zgrade" - uvid u rekapitulaciju prihoda i troškova na dnevnoj  bazi, uvid u godišnji program zgrade. Također omogućen je uvid suvlasniku u njegova dugovanja ali i eventualne preplate pričuve, omogućeno plaćanje mBankingom direktno sa stranica.
 
Trenutno u Republici Hrvatskoj  ima samo nekoliko  upravitelja koji koriste takav trenutno naj-napredniji  sustav izvješćivanja suvlasnika koji koriste njihove usluge  upravljanja zgradom.
 
Na koji način je omogućen pristup  korisnim informacijama  možete vidjeti  na  https://www.zapadstan.hr/suvlasnicke-stranice.html  , https://dalmacija-agent.hr/https://www.nivo2.hr/ 

K Grupa
3.10.2022

NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se