Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Samo su antene nestale, sve drugo je ostalo isto

31.3.2020

 
U bivšoj državi  su djelovala republička udruženja stanara. Raspadom Jugoslavije, ka pravni sljedbenici su ostala republička udruženja. U Hrvatskoj je to Udruženje stanara Hrvatske.  To udruženje nije  nikad saživjelo  u novim odnosima.  Zbog toga  se pojavila potreba za osnivanjem novih udruga sa potpuno drugačijom ulogom.  Nove udruge nisu mogle imati ulogu zaštitnika prava vlasnika jer je vlasništvo ustavna kategorija i štiti se valjanim zakonskim propisima. 
 
Nove udruge su utemeljene sa ciljem savjetovanja , informiranja, edukacije, utjecanja na društvenu zajednicu  da mjerama i propisima  osiguravaju kvalitetniji i sigurniji život posebice u urbanim sredinama.  Prva takva udruga je  utemeljena u Osijeku, a nakon toga u Rijeci, Vukovaru, Vinkovcima, Dugom selu i Karlovcu.  Te udruge su se organizirale u formalni savez udruga stanara Republike Hrvatske  pod nazivom "Koordinacija udruga stanara RH". 
Međutim, taj savez nije dugo potrajao, jer djelovanje nije dalo željene rezultate.Naviknuti da je održavanje zgrada društvena briga, novi vlasnici se nisu snašli u ulozi  nositelja obveza održavanja zajedničkih dijelova zgrada.  I danas je prisutna svijest da će to  činiti netko drugi. Zbog toga  je cilj udruga da se  kvalitetnije pravnim propisima na izvjestan način prisile svi subjekti da izvršavaju i obveze bitne za održivi razvoj urbane sredine.
 
Vrlo rano su se počele uočavati posljedice  zbog nedostatka društvenog nadzora pa se krenulo sa animiranjem  svih subjekata  kako bi se utjecalo na društven zajednicu da se područje uredi u smislu zaštite javnog interesa. Činjenica je da se bez kvalitetne zaštite javnog interesa ne može sačuvati ni privatno vlasništvo.  Sa tim ciljem održano je više  sastanaka, konferencija  i okruglih stolova na kojima su sudjelovali predstavnici  ministarstava  ( graditeljstva,pravosuđa, unutarnjih poslova, zaštite okoliša i energetike,gospodarstva),   DUZS, HVZ, HZJZ, HCK, HGK, HOK , Udruge gradova u RH i dr.

Izdvajamo nekoliko  značajnih dokumenata iz prethodnog perioda:
 
-Prva inicijativa 2008.
-Druga inicijativa 2011
-Zaključci  2011.
-Zaključci  2016. 

(Sa detaljima se možete upoznati na ovom portalu; kategorija KOMENTAR- Danas aktualno.U svim dokumentima su istaknuta područja koja  je potrebno dodatno zakonski regulirati. Naročito se ukazivalo na potrebe društvenog nadzora.)
 
U proteklom periodu  naslovljeno je više prijedloga na adrese parlamentarnih  stranaka,  Vlade  RH, resornih ministarstva i ureda predsjednika republike.
Sa naslovljenih adresa,  nije bilo nikakvih reakcija osim u dva slučaja.
 
Prvi slučaj je bila reakcija  jednog dopredsjednika Vlade RH,  koji je ocjeno da je potrebno dodatno regulirati područje upravljanja stanovanja, upravljanja i održavanja zgrada. Mišljenje je uputio resornim ministarstvima, ali u tom periodu nije dalje bilo nikakvih pomaka.
 
Drugi slučaj je bio prijem predstavnika druga stanara  u uredu Predsjednika Republike. Očekivalo se da će Predsjednik sa svoje pozicije uputi javnu poruku o nužnosti kvalitetnijeg reguliranja  pitanja stanovanja , upravljanja i održavanja zgrada. Nažalost, taj prijem je bio u 17,45 sati  i nikad nigdje u javnost nije izašla informatizacija o tome. Predstavnicima udruga je ostalo u sjećanju samo pitanje predsjednika što misle o stanju zgrada u  centru zagreba, koje je teško održavati zbog kategorije suvlasnika  sa niskim standardom. Pitanje je postavio jer su u jednoj takvoj zgradi su živjeli i njegovi roditelji.
 
Kada se pozorno pogleda sadržaj inicijativa i zaključaka, može se vidjeti objektivna odgovornost  svih čimbenika. To znači da izjava da o isključivoj odgovornosti suvlasnika  za stanje nakon potresa u zagrebu ne stoji.  
 
Svima mora biti jasno da je vlasništvo obvezujuće, ali da se obveze često zanemare pa nastupe posljedice. Stanovi i drugi prostori u zgradama imaju vlasnike za koje im ustavno pravo garantira nepovredivost ali sve do onog trenutka kad  svojim vlasništvom ne ugroze  tuđa prava. Možemo to na neki način usporediti  i sa neotuđivim pravom  vlasništvom nad vozilima  koja se u javnom prometu moraju koristiti sukladno valjanim propisima i ako to ne čine snose  sve štetne posljedice.
 
IPAK, SVJETLO NA KRAJU TUNELA! 

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja provodi pripreme  za donošenje Nacrta Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Imenovano je povjerenstvo u kojem je i predstavnik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada. Nadamo se da će i ova teška situacija  doprinijeti  izradi kvalitetnog zakona kojim će se popuniti sve pravne praznine koje nije obuhvatio Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.  Zakon bi trebao biti pripremljen i  i spreman za primjenu  od 01.01. 2021. g. 
 
 
Moramo  i ovaj put naglasiti činjenicu neke stvari više nikad neće biti isto kao prije!
 
Za sadašnje nije krivnja samo na jednoj strani. MORAMO PRIZNATI  I PODJELITI ODGOVORNOST
 
 
UREDNIK
 
  




NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više