Novosti s Liburnije

3.5.2016

Komunalac d.o.o. je tvrtka koja vrši uslugu odvoza i zbrinjavanja otpada na području Liburnije i zaleđa. Sjedište se nalazi  u Jurdanima, u Općini Matulji.

Prvih 50 zelenih otoka s kontejnerima za staklo, plastiku i papir postavljeno je na ulice još 2005. godine, a broj im se od tada redovno povećava.

Krajem 2014. godine započeo je pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada „od vrata do vrata" na dijelu Općine Matulji. U prvom koraku je obuhvaćeno stotinjak domaćinstava na ruralnom području Obadi, Principi, Brajani, Mavrići i Franići te stotinjak stanova na području strogog centra Matulji, u dijelu ulice Milana Frlana.

Kako se taj projekt pokazao uspješnim, osobito u ruralnom području, početkom ožujka 2016. godine prošireno je područje obuhvata na ruralni dio Grada Opatije, područje Veprinca i Poljana.

 

Započeo pilot projekt odvojenog skupljanja otpada na dijelu Grada Opatije- Veprinca i Poljana

Dana 22.02. 2016 u uredu gradonačelnika Grada Opatije održana je konferencija za medije na kojoj je javnosti predstavljen novi pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada.

Na konferenciji su sustav predstavili gradonačelnik Ivo Dujmić, u ime Grada Opatije te Ervino Mrak, direktor tvrtke Komunalac d.o.o. koja vrši uslugu odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada.

Pilot projekt startao je početkom ožujka, prvo na području Poljana i Veprinca, a kasnije će se proširiti na ostala gradska područja. U prvom trenutku obuhvaća oko 540 domaćinstava.

Ovakav način prikupljanja otpada, od vrata do vrata, omogućava korisniku da sam ima kontrolu nad količinom i vrstom otpada koju predaje na daljnje postupanje.

 Uočeni nedostaci koji se eventualno pojave u testnom periodu odmah će se otklanjati te sustav prilagođavati potrebama građana na najbolji mogući način.

Nabavku novih kanti za građane je financirao Grad Opatija, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te će korisnici besplatno dobiti potrebne nove kante (dvije) umjesto onih postojećih na javnim površinama. Svaki će korisnik biti odgovoran za njih, te će u slučaju da svojim postupanjem uzrokuje uništenje istih morati nabaviti nove o vlastitom trošku.

Sustav naplate odvoza smeća, dakle cijena odvoza ostat će nepromijenjena u ovoj fazi prilagođavanja i razvoja sustava.

Građani će prilikom preuzimanja kanti za osobnu upotrebu dobiti i letke sa uputama kako odvajati otpad.

Postojeće posude, koje se uglavnom nalaze na javnoj površini, postepeno će se povući iz upotrebe.

Predviđeno je stalno praćenje Pilot projekta po svim parametrima. Iskustva stjecana tijekom projekta služit će za nadogradnju i prilagodbu planiranog budućeg sustava zbrinjavanja otpada kako bi se uspostavio najoptimalniji način postupanja za korisnike.

 

Prvo reciklažno dvorište na Liburniji

Na području Mošćeničke Drage sredinom siječnja 2016. postavljeno je prvo mobilno reciklažno dvorište na Liburniji. Trenutno je smješteno u samom centru, na Aleji Slatina.

Postavljanjem istog zadovoljena je zakonska obveza jedinice lokalne samouprave za organizacijom prikupljanja pojedinih vrsta otpada od građana. Stanovnicima Mošćeničke Drage  sada je omogućeno da odlažu pojedine vrste otpada nastale u svom domaćinstvu, u neposrednoj blizini, i na ispravan način.

Na novom reciklažnom dvorištu korisnici iz Mošćeničke Drage mogu odvojeno odložiti problematični i ambalažni otpad, te pojedine korisne komponente otpada:

-       papir i karton

-       ambalaža od plastike, metala i tetrapaka

-       metalna ambalaža pod tlakom (sprejevi)

-       ambalaža od opasnih tvari (od ulja, lakova, boja…)

-       ambalaža od stakla

-       odjeća i tekstil

-       toneri

-       sitni ee otpad

-       baterije

-       lijekovi

Budući da je riječ o mobilnom kontejneru, premještat će se u prostoru općine prema unaprijed dostavljenom rasporedu. Opremljeno je uređajem koji očitava popunjenost posude odloženim otpadom te automatski šalje obavijest komunalnoj tvrtki, a kako ne bi došlo do pretrpavanja posuda.

Nabava mobilnog reciklažnog dvorišta je provedena u suradnji Općine Mošćenička Draga, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Komunalca d.o.o. Jurdani.

Trošak nabave iznosio je 280.000 kn. Od ukupnih troškova 60% financirala je Općina Mošćenička Draga, a 40% sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - velike promjene!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - velike promjene!

Pogledajte reportažu i pročitajte članak portala Dnevnik.hr - Nov@ TV!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više