Nova uredba o gospodarenju otpadom

16.11.2019

Već nekoliko godina  naša Udruga prati  događanje vezano za pripreme koje proizlaze iz Europske direktive  za gospodarenje otpadom.  Nažalost  ovog trenutka možemo kazati da je to izgubljeno vrijeme koje  za posljedicu  može imati znatne štete. Slabi su izgledi da se izpoštuje Direktiva. To znače da nam slijedi kazna.
Da, dobro rečeno, "nama slijedi kazna" iako nismo krivi. Tko će u ime Hrvatske osigurati sredstva za plaćanje kazne nego  mi građani. Umjesto da su se pravilnim pristupom problematici, uložila sredstva u  stvaranje uvjeta za kvalitetno odvajanje  korisnog otpada, dobili smo gomile smeća. Priča o zaštiti okoliša svela se na nekoliko  korisnih primjera  (Prelog,  Krk, Osijek ....) gdje su u granicama mogućnosti ipak podignuti neki pozitivno  pomaci. 
 
Koliko puta  je usmjeravanja kampanja za  "pozicija" o korisnosti razvrstavanja otpada. Nažalost , građani su se uvjerili da  najveći dio razvrstanog otpada ponovno završava  na odlagalištima.  Divljih deponija ništa manje, a prijeti opasnost da ih bude još i više! Možda bi  i bilo nešto od toga da su se osigurali resursi za prihvat odvojenog korisnog otpada. 
 
UREDNIK
NAJČITANIJE

Ogledmi primjer Odlukeo kućnom redu

Ovo je primjer kako bi se trebala donijeti odluka o kućnom redu
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se