Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

23.1.2024

 

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

S padom dnevnih temperatura sve više vremena provodimo u našim toplim domovima, upražnjavamo dnevnu rutinu naše obitelji ili jednostavno uživamo čitajući dobro štivo pored kamina i posljednje o čemu razmišljamo je stanje našeg dimnjaka. Međutim, zapušteni dimnjaci ugrožavaju našu sigurnost, izvor su požara zbog kojeg možemo ostati bez svoga doma. 

Čist i održavani dimnjak ne gori. Vodite računa o njegovom održavanju. Informirajte se u komunalnom redarstvu o dimnjačarskoj službi koja u vašem gradu ili općini obavlja dimnjačarsku djelatnost. Dimnjačarska usluga je obavezna komunalna usluga koja podrazumijeva čišćenje i kontrolu dimnjaka, dimovoda i uređaja za loženje za sve korisnike.

Prije samog loženja provjerite nalaze li se u blizini ložišta (peći) zapaljive tvari ili predmeti na koje bi se toplina mogla prenijeti i izazvati požar. Provjerite je li dimovodna cijev čvrsto spojena na dimovodni otvor u zidu. Dimovodna cijev služi nam za odvodnju otrovnih i zapaljivih plinova iz ložišta u dimovodni kanal i dalje u atmosferu.

 

Kako dimnjaci funkcioniraju?

Kamini i peći na drva ili druga čvrsta goriva dizajnirani su da ograniče izgaranje goriva unutar ložišta, a istovremeno oslobađaju toplinsku energiju nastalu izgaranjem goriva koja grije naš dom. Dimnjaci odvode nusproizvode izgaranja, a njih čine dim, vodena para, neki zapaljivi ili nezapaljivi plinovi, neizgorene čestice goriva (drva), ugljikovodici nastale nepotpunim izgaranjem goriva u ložištu, katran i razne minerale. Kako sve te tvari iz ložišta izlaze u dimovodni kanal koji je relativno hladniji, dolazi do kondenzacije, taloži se na stijenke dimnjaka, a nastali talog naziva se kreozot.

Što je kreozot?

Kreozot je, jednostavno rečeno, neizgoreno čvrsto gorivo i kondenzirani dimni plin koji se taloži na stijenci dimovodnog kanala.  Kako se kreozot taloži na stijenci dimovodnog kanala, prolazi kroz tri faze, a sa svakom od faza raste opasnost od njegovog zapaljenja. U dimovodnom kanalu mogu se pronaći sve tri faze kreozota i sve zu zapaljive. Nakupi li se u dovoljnim količinama i zapali se, može rezultirati burnim izgaranjem, tzv. vulkanskim gorenjem dimnjaka. 

Nakupljanje kreozota u prvoj fazi prepoznajemo kao čađu. Čađa je fine teksture, dominantno crne boje (nađe se i primjesa smeđe). Zapaljivost čađe ovisi o njenoj koncentraciji. Čađa je čisti ugljik, a ugljik izgara na temperaturama preko 1000C.

Naslage kreozota u drugoj fazi prepoznajemo kao otvrdnulu ljuskavu i kovrčavu strukturu crne ili smeđe čađe. Vrlo je zapaljiva.

U trećoj fazi naslage kreozota prepoznatljive su kao kapajuća, ljepljiva i sjajna glazura. Riječ je o sjajnoj katranastoj tvari specifičnog mirisa. Na zapuštenim dimnjacima je možemo pronaći kako je kapajući stvarala formacije koje nalikuju crnim ledenicama. Takva glazura je najgušća vrsta naslaga u dimnjaku i predstavlja najveću naslagu goriva koja se može zapaliti i burno izgarati. Takvu glazuru najteže je ukloniti, tj. očistiti dimnjak od nje.

Fotografija: Saniranje zapuštenog domovodnog kanala

Što pogoduje nakupljanju kreozota?

Ograniči li se dovod zraka u ložište, izgaranje goriva bit će nepotpuno i neizgoreni sastojci goriva će s dimom odlaziti u dimovodni kanal. Ako je drveni ogrjev vlažan, to dodatno pospješuje stvaranje kreozota. Da biste izbjegli stvaranje kreozota:

  • Ne ograničavajte dotok zraka u ložište.
  • Zaklopke na dimovodnim cijevima držite otvorenima. Nedovoljno otvorene zaklopke pogoduju zadržavanju dima u dimovodnom kanalu što vodi nakupljanju kreozota.
  • Svakako izbjegavajte spaljivanje otpada, plastike ili neprikladnog drveta u vašim pećima za grijanje. 
  • Prigušivanje dotoka zraka u ložište kako biste produžili vrijeme izgaranja goriva, doprinosi nakupljanju kreozota.

Savjeti za sigurno korištenje peći za grijanje

  • Nikada ne ostavljajte peć za grijanje bez nadzora.
  • Redovito čistite peć od čađe i drugih naslaga.
  • Ne koristite peć ako primijetite da je oštećena.
  • Koristite samo kvalitetno i suho drvo ili drugo preporučeno gorivo.
  • Izgaranje drveta troši kisik iz prostora u kojem se nalazi peć. Osigurajte redovito provjetravanje i dotok svježeg zraka. Time ćete spriječiti moguće nakupljanje plinova i nedostatak kisika za disanje.
  • Koristite li kamin, uvijek ga zaštitite staklenom pregradom ili metalnom rešetkom. Time sprječavate da žar ili iskre izazovu požar.
  • Zapaljive predmete držite na sigurnoj udaljenosti od peći (barem 100 cm).
  • Preporučujemo korištenje detektora ugljičnog monoksida u blizini peći.
  • Prije odlaska na spavanje ili napuštanja doma, ne ubacujte drva u ložište. Izgaranje goriva bez nadzora vrlo je opasno.
  • Pepeo kojeg ste uklonili iz peći stavite u metalnu posudu s poklopcem. Posudu držite izvan svog doma, udaljenu od zapaljivih tvari, a praznite je tek kad je potpuno ohlađena i nema tragova žara. 
Objavljeno, 23. 1. 2024. 

Izvor fotografija:
Arhiva vatrogasnih postrojbi




NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više