KAKO RIJEŠITI PROBLEM VLAGE I SPRIJEČITI GLJIVICE?

28.1.2014

Četveročlana obitelj disanjem, znojenjem, kuhanjem, tuširanjem i drugim aktivnostima proizvede oko deset litara vode dnevno. Bez pravilnog provjetravanja ta voda ostaje u stanu u obliku vlage, a zidna plijesan i gljivice nastaju na vlažnoj površini uz povoljnu temperaturu. Preko dana zrak se ugrije i upija vodene pare koje tijekom noći, zbog hlađenja, otpušta i stvara vlagu. Kondenziranje pare može se spriječiti dobrom toplinskom izolacijom i redovitim provjetravanjem. Primjer kondenzacije najlakše možemo vidjeti kod tuširanja, kada se zidovi i zrcala orose. Osim toga uzrok vlage može biti i curenje. Ono se javlja kao posljedica loše hidroizolacije ili napuklina na fasadi, a odaju ga smeđe i žute mrlje.
 
Ugradnjom PVC stolarije bolje ćemo izolirati stan, što će omogućiti bolje zagrijavanje prostorija, ali zbog nemogućnosti izmjene vanjskog i unutrašnjeg zraka povećava se mogućnost nastanka vlage.  Neprovjetreni zrak u kombinaciji s parama iz kuhinje i kupaonice potiče razvoj gljivica i pljesni. Klima uređaji odvode kondenziranu vodu, no dio nje se ipak zadržava u unutrašnjosti uređaja, a tamna i vlažna mjesta pogoduju plijesnima i gljivicama. Stoga, vrlo je važno redovito čistiti i dezinficirati klima uređaje.
 
Dosad su se gljivice i plijesan najčešće uklanjali proizvodima na bazi klora. Takvi proizvodi štetni su za ljudsko zdravlje, a i ne rješavaju problem u potpunosti. Djeluju na razvijene mikroorganizme, no ne uklanjaju njihove spore. Najbolje rješenje u grupi „Uradi sam" zasad je bila varikina ili stopostotni alkohol. Ali sve to daje kratkoročne rezultate koji se iz godine u godinu moraju ponavljati.

 

Ako ste iskušali sve savjete, a nijedan ne pomaže, trajno rješenje mogli biste pronaći u obliku stroja za odvlaživanje zraka. Relativna vlaga zraka u prostorijama trebala bi biti u granicama od 40 do 60 posto. Ta razina savršena je za zdravlje ljudi, životinja i biljaka te za očuvanje namještaja. Odvlaživač zraka uvlači zrak i vodi ga preko rashladnika gdje se voda kondezira i slijeva u odvod. Zrak putuje preko toplog elementa, te suh i zagrijan izlazi u prostor. Kondenzacija vodene pare nastaje iznad 65 posto relativne vlažnosti zraka, a uzmemo li zraku vlagu nema se što kondenzirati. Svaki odvlaživač zraka ima higrometar (vlagomjer), uređaj koji nam pokazuje trenutnu vlažnost zraka, što omogućava da je ona uvijek optimalna. Ako zimi sušite rublje u zatvorenim prostorijama, ovaj uređaj će pomoći i u tome.

            Odvlaživači zraka mogu se naći po cijeni od 1000 kuna, a potrošnja struje im je vrlo mala, otprilike kao kod kućnog računala. Posjeduju spremnik vode, o čijoj veličini također ovisi cijena, no u trenutku kad je spremnik pun, stroj prestaje sa radom. Nakon pražnjenja spremnika stroj je ponovo spreman za rad, a postoji i mogućnost da se voda odlijeva ravno u sifon. Također, ne postoje dijelovi koji se moraju redovito mijenjati, a filteri se čiste običnom vodom. Ove uređaje možete pronaći u prodavaonicama bijele tehnike i klima uređaja.


Pripremila: D. U.

 
Predstavnik
3.12.2014
velimir_121
2.9.2014

NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se