Edukacije o zaštiti okoliša nikad nije bila tako važna kao danas

23.12.2020

Program koji je pokrenut pod pokroviteljstvom  Primorsko-goranske županije u suranji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ krajem 2019. godine je nakon održane dvije izložbe u osnovnim školama i dvama galerijama zbog svima poznate situacije s korona virusom privremeno obustavljen. Međutim, i u ovim uvjetima se može nešto napraviti. Možda je baš ovo  trenutak kad još ozbiljnije moramo razmišljati o ugroženosti čovjeka i prirode od strane opasnosti iz nepoznatih izvora. A dovoljno je da se olako gomila razni otpad kojeg priroda ne može apsorbirati.

Činjenica je da se danas mnogo govori o zbrinjavanju otpada, a smeća je svakim danom sve više. Puno manje se govori o smanjenju  otpada.

Nešto više se radi na smanjenju zagađenja pri opskrbi stanovništva energijom. Posebno je značajna opskrba toplinskom energijom  gdje je još uvijek u uporabi zastarjela tehnologija s velikim stupnjem zagađivanja okoliša. Zbog toga su nužne promjene i primjena novih toplinskih tehnologija. Posebno se potencira korištenje sunčanih kolektora, dizalica topline, kondenzacijskih tehnologija i drugih obnovljivih izvora energije.

Cilj nam je da preko ovog portala i na svaki drugi mogući način što više ukažemo na nužnost smanjenja otpada. Smisao našeg poziva na zajedničko djelovanje i jest u tome da svatko sa svoje pozicije da doprinos.

(Ilustracje su preslike originalnih plakata i neki detalji neisu dovoljno vidjivi.Zainteresirani će imati priliku da se bolje upoznaju sa sadržajem  na izložbama koje bi trebale uslijediti kad prođe  epidemiološka kriza).

Ogledmi primjer Odlukeo kućnom redu

Ovo je primjer kako bi se trebala donijeti odluka o kućnom redu
Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Edukacije o zaštiti okoliša nikad nije bila tako važna kao danas

Pošto smo prisiljeni da obustavimo edukativne izložbe, na ovaj način vam predstavljamo sadržaj koji se nalazi na plakatima B1 i B2.
Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.