Dimnjaci i sigurnost

3.11.2020

Neispravan dimnjak  je odgovornost vlasnika korisnia i dimnjačara koji  ima nzaknsku obvezu  nadzora ispravnosti istog.
Činjenica je da se  korisnoci dimnaka često javljaju zbog obveza prema  dimnjačarima koji nadziru njihovu isptavnost.  Zašt se mora plaćati redovn godišnji pregled kad je dimnjak ispravan?, Tko  snosi troškove,  Zašto se ne može korstti ist diimnjak za razkličite  energente itd....
 
Prije svega nužno je ukazati da  je nespravan dimnjak  opasan  ne samo za korisnike nego i za ostale. Tome svjetoče  događaji sa materijalnim štetama  a nažalost i sa  ljudskim  žrtvama
Pomekad nam se čiini da dimnjačar pretjeruju svojim zahtjevima. Možda, ali ne smijemo zanemariti činjenic da  zboga površnog odnosa  prema zakonom propisanim neki kazneno odgvarali.
 
Zbog toga, dobro je da  svako korisnok dimnjaka bude upoznat sa   svojim  obvezama a isto tako i sa zakonom pripisanih obveza   kojih se moraju prisdržavati dimnjačari.
 
 

Popis nedostataka radi kojih najčešće treba obaviti sanaciju/rekonstrukciju dimnjaka ili izgradnju novog dimnjaka:

  • 1.     Uređaj za loženje na plinovito gorivo spojen je na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada, a to su dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  • 2.     Dotrajalost dimnjaka u vidu oštećenja i/ili propusnosti dimnih plinova izvan dimnjaka u okolne prostore kroz koje dimnjak prolazi ili s njima graniči. Nedostatak utvrđuje ovlašteni dimnjačar.
  • 3.     Potreba korisnika da na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada (dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično) priključi novi uređaj za loženje na plinovito gorivo, a isto se odnosi i na neke uređaje za loženje na tekuće gorivo. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  • 4.     Potreba korisnika da na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada (dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično) priključi peć na pelete. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  • 5.     Uređaj za loženje na tekuće gorivo spojen na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada, a to su dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
 
 VAŽNO!
Redoviti godišnji pregedi dimnja  i održavanje je zakonska obveza i troškovi se pokrivaju sredstvima pričuve.
NAJČITANIJE

Prinudni upravitelj ili prisilni upravitelj

U "Jutarnjem listu" 01.06.2020 , objavljen je članak vezan za stanje u stambeno poslovnoj zgradi u Zagrebu. U članku se između ostalog spominje i "prisilni upravitelj", umjesto "prinudni upravitelj"

Fond za zaštitu okoliša sufinacira ugradnju kondenzacijskih bojlera

FZOEU je objavio natječaj za sufinanciranje ugradnje kondenzacijskih bojlera za građane sa područja oštećena zemljotresom

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se