Akcija za sanaciju sustava grijanja u zgradama pogođenim potresom

14.4.2020

Svakodnevno pratimo stanje na sanaciji  posljedica  potresa  u Zagrebu i okolici. Nedavno se smo u medijima vidjeli  kroz kakve probleme prolaze  građani po pitanju opskrbe energijom. Posebno je vidljiv problem dimnjaka  koji su služili  za korištenjom  uređaja na plin. I prije samog potresa, problem je bio izrazito velik jer  se iz proizvodnje i uporabe izbaciju  konvencionalni bojleri. Na njihovo mjesto se ugrađuju  kondenzacijski. To je postavilo i nove standarde koje moraju ispunjavati dimnjaci. Na stare dimovode ne mogu biti istodobno priključeni konvencionalni i kondenzacijski bojleri. 
 
U ovoj situaciji su to zaista veliki i naoko nesavladivi problemi. Nitko ne može prisiliti korisnika da odbaci stari  bojler koji  može koristiti do kraja ispravnosti. Za to mora imati ispravan dimnjak. Međutim , činjenica je da starih bojlera više nema na tržištu,  nužno je potrebno pripremiti uvjete za korištenje novih kondenzacijskih.  To znači da bi stare dimnjake trebalo održavati  u funkciji dok god postoji a korisnik.  U tom slučaju, gdje je god to moguće, te dimnjake treba sanirati. 
 
Za nove uređaje  nužno se moraju ugrađivati i odgovarajući dimnjaci. Da se ta pitanja ne rješavaju samo za pojedinačne slučajeve, potrebno je izvesti investicijske zahvate  koji će omogućit novim korisnicima  normalne priključke a za sve one koji nakon isteka tehničke ispravnosti starih bojlera da se normalno mogu priključiti na na nove odgovarajuće dimnjake.  Kako se radi o značajnim investicijskim izdatcima ,  rješenje  se vidi kroz financiranja sredstvima pričuve . 
Kako bi se lakše  došlo do trajnog rješenja, potrebno je potražiti  i cjelovita rješenja.  U ovom trenutku smo pronašli samo Bosch , koji  želi pod povoljnijim uvjetima dati doprinos za cjelovito riješenje.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se