Akcija za sanaciju sustava grijanja u zgradama pogođenim potresom

14.4.2020

Svakodnevno pratimo stanje na sanaciji  posljedica  potresa  u Zagrebu i okolici. Nedavno se smo u medijima vidjeli  kroz kakve probleme prolaze  građani po pitanju opskrbe energijom. Posebno je vidljiv problem dimnjaka  koji su služili  za korištenjom  uređaja na plin. I prije samog potresa, problem je bio izrazito velik jer  se iz proizvodnje i uporabe izbaciju  konvencionalni bojleri. Na njihovo mjesto se ugrađuju  kondenzacijski. To je postavilo i nove standarde koje moraju ispunjavati dimnjaci. Na stare dimovode ne mogu biti istodobno priključeni konvencionalni i kondenzacijski bojleri. 
 
U ovoj situaciji su to zaista veliki i naoko nesavladivi problemi. Nitko ne može prisiliti korisnika da odbaci stari  bojler koji  može koristiti do kraja ispravnosti. Za to mora imati ispravan dimnjak. Međutim , činjenica je da starih bojlera više nema na tržištu,  nužno je potrebno pripremiti uvjete za korištenje novih kondenzacijskih.  To znači da bi stare dimnjake trebalo održavati  u funkciji dok god postoji a korisnik.  U tom slučaju, gdje je god to moguće, te dimnjake treba sanirati. 
 
Za nove uređaje  nužno se moraju ugrađivati i odgovarajući dimnjaci. Da se ta pitanja ne rješavaju samo za pojedinačne slučajeve, potrebno je izvesti investicijske zahvate  koji će omogućit novim korisnicima  normalne priključke a za sve one koji nakon isteka tehničke ispravnosti starih bojlera da se normalno mogu priključiti na na nove odgovarajuće dimnjake.  Kako se radi o značajnim investicijskim izdatcima ,  rješenje  se vidi kroz financiranja sredstvima pričuve . 
Kako bi se lakše  došlo do trajnog rješenja, potrebno je potražiti  i cjelovita rješenja.  U ovom trenutku smo pronašli samo Bosch , koji  želi pod povoljnijim uvjetima dati doprinos za cjelovito riješenje.

NAJČITANIJE

Ometanja normalnog korištenja posebnog djela, stana ili drugog prostora

Već bezbroj pitanja se odnosi na ometanje od strane susjeda ili drugih osoba.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se