Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

19.2.2024

Otvorena je javna rasprava za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada.  
 
Pravne praznine koje su bile u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u prethodnom periodu su ostavile nesagledive posljedice. To se posebice odrazilo u dijelovima države pogođenim katastrofalnim posljedicama zemljotresa. Pokazalo se da je upravljanje i održavanje zgrada postojalo samo formalno u onim dijelovima gdje su pitanja od javnog interesa.
 
Suvlasnici, predstavnici suvlasnika i upravitelji su djelovali po principu "gruntovčana". Za sve negativne pojave, postojao je samo jedan put a to je prema sudu. Podnošenje tužbi je već u startu  bilo za mnoge nemoguća misija. Nije bilo samo pitanje neefikasnosti suda nego je puno više bilo  "kad nikog nije briga nije ni  mene".
 
Nažalost, mnogi  nisu shvatili da su zgrade javno dobro iako su pojedine fizičke ili pravne osobe vlasnici s ustavom zagarantiranim pravima  iz vlasništva. Možda nije dovoljno primjereno kad se kaže da je isto tako vlasništvo nad automobilom neotuđivo pravo, ali samo do onog trenutka kad dolazi do ugroze  privatnih ili javnih interesa. Zgrade ne smiju biti potencijalna opasnost zbog neodržavanja. Zato mora postojati  i odgovornost prema društvenoj zajednici. Moraju postojati uvjeti za provođenje mjera civilne zaštite, zaštite od požara, mogućnosti za postupanje tijela i službi čija je uloga zaštita javnog interesa.
 
Od novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada se očekuje, osim privatnog vlasništva, štiti i javni interes. U pozitivnoj praksi mnogih zemalja postoji državni aparat koji nadzire i sankcionira one koji to ne prihvaćaju.
 
Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada nije jedini subjekt koji je zainteresiran za donošenje kvalitetnog Zakona. Zato predlažemo da se svi zainteresirani uključe u javnu raspravu kako ponovno ne bi trpjeli posljedice  nekvalitetnih  pravnih normi ili pravnih praznina.
 
Pogledajte: 
 
NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - velike promjene!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - velike promjene!

Pogledajte reportažu i pročitajte članak portala Dnevnik.hr - Nov@ TV!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više