SUGLASNOST SUVLASNIKA

5.7.2016

Problem izjašnjavanja je naročito vidljiv u situacijama kad je potreban suglasnost svih suvlasnika. U mnogo slučajeva to je nemoguće. Mnogi suvlasnici ne mogu biti u svakom trenutku na raspolaganju predstavniku  prilikom prikupljanja potpisa na  "Liste suglasnosti".  Posljedice se vide kroz nemogućnost zakonitog provođenja odluka ili u dosta slučajeva , nemogućnosti  ili protuzakonitog postupanja.  Uvjerili smo se da  je u dosta slučajeva bilo  "potpisa"  osoba koje su nedostupne.

Postoje i sudska rješenja zbog   gdje su zbog nedostatka "aktivne legitimacije"  upravitelji izgubili  postupke za naplatu pričuve prilikom zastupanja suvlasnika  na sudu. Kao primjer iz  prakse navodimo slučaj  gdje je sud je utvrdio da  upravitelj ima samo 29 % valjanih suglasnosti suvlasnika pa doneseno negativno rješenje. Da bi imao aktivnu legitimaciju (pravo zastupanja suvlasnika prema  ostalima), upravitelj mora imati  suglasnost  natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

Iako smo preporučili suvlasnicima da  se zakonite odluke mogu donositi  temeljem pismene izjave suglasnosti, mnogi to ne primjenjuju. Još jednom moramo napomenuti da se neki pravni poslovi ne mogu obaviti na zakonit način bez  suglasnosti  suvlasnika.  Jednostavno se postavlja pitanje kako u optimalnom roku  provesti zakonitu odluku ako su neki suvlasnici  nedostupni. Posebno su izraženi problemi suvlasnika koji žive u inozemstvu  i od njih se može dobiti jedino pismena suglasnost. Ovdje moramo napomenuti da  su neki upravitelji  na otocima i priobalju koji  su  svjesni da bez preporučenog oblika prikupljanja suglasnosti ne mogu uopće funkcionirati na zakonit način.

Odgovornost za ovakva pitanja uglavnom snose predstavnici suvlasnika, a često i sami upravitelji kojima je kompliciran postupak u kojem  se gubi vrijeme   na"gomile papira". Danas na tržištu djeluje veliki broj banaka  koje se natječu u  stvaranju povoljnijih uvjeta za kreditiranje. Nekima je  problem u prikupljanju suglasnosti za  otvaranje računa u drugoj banci samo zato što  bi morali odraditi taj "komplicirani posao".

PREPORUKA SUVLASNICIMA: Obnovite liste suglasnosti ili dajte svoju posebnu izjavu kako bi  upravitelji imali pravo zastupanja suvlasničkih zajednica.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov