Promjena predstavnika suvlasnika

30.10.2018

Jedno o najčešće postavljenih pitanja odnosi se na predstavnike suvlasnika. Prema rezultatima ankete na ovom portalu, 78% suvlasnika nije zadovoljno sa radom predstavnika.

Iako je anketa pokazatelj  pokazatelj stanja, u određenom djelu se ,mora uzeti sa rezervom. Osim onih predstavnika koji su u pravom smislu "veliki gazde"postoji veliki broj onih koji tu funkciju obnašaju zato što to "drugi nitko ne  želi prihvatiti". Činjenica je suvlasnici dobro poznaju svoja prava, ali obveze  ne žele prihvatiti. Zakonom je predviđeno da svi moraju sudjelovati u upravljanju zgradom ,ali to se rijetko  događa. Zbog toga je predstavnik uglavnom na raspolaganju kad nekom treba bezuvjetno riješiti osobni problem.

Ako je situacija takva  da predstavnik ne obnaša svoju funkciju sukladno zakonu, nužno je da se isti smjeni, te da se po potrebi pokrene i postupak  za naknadu štete ako je  isti prouzroči.

Smjena predstavnika se  vrši donošenjem odluke natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.  Odluka se donosi  javnim  ili pisanim izjašnjavanjem.
 Inicijativu za primjenu predstavnika može pokrenuti pojedinac ili grupa suvlasnika  na  način da se zazove. Pojedinac ili  grupa mogu svim ostalim suvlasnicima dostaviti pisani prijedlog uz obrazloženje prijedloga   sa pitanjem "ZA" ili "PROTIV".  Izjašnjavati se mogu samo knjižni vlasnici posebnih djelovah (stanova ili drugih prostora u zgradi).  Za provjeru pisanih izjašnjavanja, formira se komisija koja  utvrđuje vjerodostojnost izjava, sačini zapisnik. Ako se izjasni natpolovična većina, pripremi se odluka o razrješenju predstavnika.

Prilikom  priprema prijedloga za smjenu predstavnika, , preporuka je da se unese  i prijedlog za imenovanje novog predstavnika.

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov