Promjena predstavnika suvlasnika

30.10.2018

Jedno o najčešće postavljenih pitanja odnosi se na predstavnike suvlasnika. Prema rezultatima ankete na ovom portalu, 78% suvlasnika nije zadovoljno sa radom predstavnika.
 
Iako je anketa pokazatelj  pokazatelj stanja, u određenom djelu se ,mora uzeti sa rezervom. Osim onih predstavnika koji su u pravom smislu "veliki gazde"postoji veliki broj onih koji tu funkciju obnašaju zato što to "drugi nitko ne  želi prihvatiti". Činjenica je suvlasnici dobro poznaju svoja prava, ali obveze  ne žele prihvatiti. Zakonom je predviđeno da svi moraju sudjelovati u upravljanju zgradom ,ali to se rijetko  događa. Zbog toga je predstavnik uglavnom na raspolaganju kad nekom treba bezuvjetno riješiti osobni problem.
 
Ako je situacija takva  da predstavnik ne obnaša svoju funkciju sukladno zakonu, nužno je da se isti smjeni, te da se po potrebi pokrene i postupak  za naknadu štete ako je  isti prouzroči. 
 
Smjena predstavnika se  vrši donošenjem odluke natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.  Odluka se donosi  javnim  ili pisanim izjašnjavanjem. 
 Inicijativu za primjenu predstavnika može pokrenuti pojedinac ili grupa suvlasnika  na  način da se zazove. Pojedinac ili  grupa mogu svim ostalim suvlasnicima dostaviti pisani prijedlog uz obrazloženje prijedloga   sa pitanjem "ZA" ili "PROTIV".  Izjašnjavati se mogu samo knjižni vlasnici posebnih djelovah (stanova ili drugih prostora u zgradi).  Za provjeru pisanih izjašnjavanja, formira se komisija koja  utvrđuje vjerodostojnost izjava, sačini zapisnik. Ako se izjasni natpolovična većina, pripremi se odluka o razrješenju predstavnika.
 
Prilikom  priprema prijedloga za smjenu predstavnika, , preporuka je da se unese  i prijedlog za imenovanje novog predstavnika. 
 
NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se