Promjena predstavnika suvlasnika

30.10.2018

Jedno o najčešće postavljenih pitanja odnosi se na predstavnike suvlasnika. Prema rezultatima ankete na ovom portalu, 78% suvlasnika nije zadovoljno sa radom predstavnika.

Iako je anketa pokazatelj  pokazatelj stanja, u određenom djelu se ,mora uzeti sa rezervom. Osim onih predstavnika koji su u pravom smislu "veliki gazde"postoji veliki broj onih koji tu funkciju obnašaju zato što to "drugi nitko ne  želi prihvatiti". Činjenica je suvlasnici dobro poznaju svoja prava, ali obveze  ne žele prihvatiti. Zakonom je predviđeno da svi moraju sudjelovati u upravljanju zgradom ,ali to se rijetko  događa. Zbog toga je predstavnik uglavnom na raspolaganju kad nekom treba bezuvjetno riješiti osobni problem.

Ako je situacija takva  da predstavnik ne obnaša svoju funkciju sukladno zakonu, nužno je da se isti smjeni, te da se po potrebi pokrene i postupak  za naknadu štete ako je  isti prouzroči.

Smjena predstavnika se  vrši donošenjem odluke natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.  Odluka se donosi  javnim  ili pisanim izjašnjavanjem.
 Inicijativu za primjenu predstavnika može pokrenuti pojedinac ili grupa suvlasnika  na  način da se zazove. Pojedinac ili  grupa mogu svim ostalim suvlasnicima dostaviti pisani prijedlog uz obrazloženje prijedloga   sa pitanjem "ZA" ili "PROTIV".  Izjašnjavati se mogu samo knjižni vlasnici posebnih djelovah (stanova ili drugih prostora u zgradi).  Za provjeru pisanih izjašnjavanja, formira se komisija koja  utvrđuje vjerodostojnost izjava, sačini zapisnik. Ako se izjasni natpolovična većina, pripremi se odluka o razrješenju predstavnika.

Prilikom  priprema prijedloga za smjenu predstavnika, , preporuka je da se unese  i prijedlog za imenovanje novog predstavnika.

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ