Predstavnik suvlasnika po ulazima

4.10.2018

Ako zgrada ima više ulaza, preporuka je da svaki ulaz ima svog predstavnika  sa ograničenim ovlastima. On bi trebao biti u zajedničkom tijelu sa ostalim predstavnicima po ulazima koji između sebe  mogu birati jednog koji će ih zastupati prema upravitelju. Uz suglasje  ostalih suvlasnika po ulazima, takvi predstavnici ih predstavljaju u  suvlasničkoj zajednici  cijele zgrade.
Međutim , zbog nedosljednosti u primjeni Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima , česta je situacija da svaki ulaz ima svog predstavnika.  Takv odnosi su uređeni na početku uvođenja upravljanja zgradama i nitko nije pravodobno reagirao.
Danas se uglavnom poštuje zakon pa je jako teško provesti odluku o izdvajanju (jer je protuzakonita). Ostaje  samo da se suvlasnici  po pojedinim ulazima organiziraju  na način da svoja specifična pitanja  rješavaju posebnim  odlukama. Takve odluke se ne mogu odnositi na  održavanje  onih dijelova zgrade koji su koji nisu vezano za ostale ulaze zgrade.

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.