Predstavnik suvlasnika po ulazima

4.10.2018

Ako zgrada ima više ulaza, preporuka je da svaki ulaz ima svog predstavnika  sa ograničenim ovlastima. On bi trebao biti u zajedničkom tijelu sa ostalim predstavnicima po ulazima koji između sebe  mogu birati jednog koji će ih zastupati prema upravitelju. Uz suglasje  ostalih suvlasnika po ulazima, takvi predstavnici ih predstavljaju u  suvlasničkoj zajednici  cijele zgrade.
Međutim , zbog nedosljednosti u primjeni Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima , česta je situacija da svaki ulaz ima svog predstavnika.  Takv odnosi su uređeni na početku uvođenja upravljanja zgradama i nitko nije pravodobno reagirao.
Danas se uglavnom poštuje zakon pa je jako teško provesti odluku o izdvajanju (jer je protuzakonita). Ostaje  samo da se suvlasnici  po pojedinim ulazima organiziraju  na način da svoja specifična pitanja  rješavaju posebnim  odlukama. Takve odluke se ne mogu odnositi na  održavanje  onih dijelova zgrade koji su koji nisu vezano za ostale ulaze zgrade.

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov