Ponikve: eko otok Krk

3.7.2015

U lipnju 2005. godine na otoku Krku uveden je ekološki sustav zbrinjavanja komunalnoga otpada, popularno nazvan "Eko otok Krk".

Eko otok Krk predstavlja cjelovit model zbrinjavanja otpada, prvi takav u Hrvatskoj, a omogućava zbrinjavanje svih vrsta otpada. Radi se o zajedničkom projektu svih jedinica lokalne samouprave otoka Krka. Pravodobno su shvatili kolika je korisnost zajedničke brige za zaštitu okoliša.

Za funkcioniranje sustava na otoku Krku raspodijeljeno je 8000 spremnika na 1500 mjesta, a kućni se otpad odvojeno prikuplja u pet spremnika (biootpad, papir, PET, staklo, ostalo).

Otok Krk ima i sedam  posebnih sabirnih mjesta (OMIŠALJ, MALINSKA, KRK, PUNAT, BAŠKA, VRBNIK, DOBRINJ), na kojima građani besplatno odlažu glomazni kućni otpad (elektronički otpad, stari namještaj, bijela tehnika, automobilske olupine, automobilske gume) i opasni otpad.  Selektivno prikupljeni otpad dovozi se na reciklažno dvorište gdje se dodatno sortira, preša i balira.

Bio bi dobro kad biste mogli posjetiti "Ponikve". Za one koji za to nemaju prilike, pripremili smo  fotografije koje obuhvaćaju  samo dio zanimljivih detalja. Fotohgrafije se mogu pregledati na ovom portalu u rubrici "Foto galerija".

Za one koji žele saznati više, mogu posjetiti http://www.ponikve.hr/sustav-prikupljanja-i-zbrinjavanja-otpada

U suvremenom reciklažnom dvorištu razvrstani se otpad obrađuje i priprema za recikliranje, dok se nerazvrstani dio otpada prema najsuvremenijim metodama zbrinjava na odlagalištu Treskavac.

Krovni prozori

Učestala su pitanja o obvezi održavanja krovnih prozora. Problem se uglavnom javlja u obliku vlaženja (prokišnjavanja) Iako su krovni prozori dio ukupne krovne površine, postoje dvije vrste odgovora;

Predstavnik suvlasnika optužen za pronevjeru

Da su nužne promjene u načinu upravljanja stambenim zgradama, govori i slučaj iz Karlovca.

Prenosimo sdržaj sa portala Udruge suvasnika stanara grada Karlovca

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov