Pitanje vezano za ugradnju svjetlovoda u zgrade

2.12.2014  ODGOVOR:
Pravo je svakog suvlasnika da na neškodljiv način za ostale suvlasnike i zajednicu, u svom domu koristi sva znanstvena i tehnološka dostignuća. Da bi se to pravo moglo ostvariti, nužni su i tehnički zahvati unutar zgrada potrebni za postavljanje odgovarajućih infrastruktura. Zakonodavac je pretpostavio eventualne probleme pa je to pitanje regulirano čl. 82. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.
Uredba o održavanju zgrada, obvezuje suvlasnike na održavanje infrastrukture sredstvima pričuve. U starijim zgradama je uglavnom zastarjela infrastruktura koja ne zadovoljava potrebe građana. Ugradnja nove zahtijeva izdvajanje značajnih sredstava. Fasade, krovovi, instalacije za vodu, struju, plin i dr. su prioriteti u svim zgradama. Infrastruktura za telekomunikacijske usluge je kod mnogih od sporednog značenja. Problemi se vide samo kao pojedinačni slučajevi.
Propisima se uvodi red u zgrade i na taj način se izbjegavaju brojni nesporazumi oko prava i obaveza, kako operatora tako i suvlasnika zgrada. Na zakonit način omogućava svim suvlasnicima da dobiju željene usluge i operatorima da pod istim uvjetima sudjeluju na tržištu.
Pravo operatora da sa svojom infrastrukturom ulaze u stambene zgrade nosi sa sobom još jednu pogodnost. Većina operatora je spremna na investiranje i održavanje infrastrukture bez dodatnih troškova za suvlasnike. Bitno je da se proces odvija sporazumno kako bi se izbjegli nesporazumi i nepotrebni troškovi na obje strane.
Sukladno valjanim zakonskim propisima, specifični uvjeti u zgradama uvjetuju sadržaj suglasnosti ili ugovora između suvlasničke zajednice i operatora.

U ime suvlasničke zajednice suglasnost ili ugovor potpisuje predstavnik suvlasnika na temelju ovlasti koje mu proizlaze iz Međuvlasničkog ugovora.

Znači, suglasnost je potrebna samo u slučaju usklađivanja prijedloga o načinu postavljanja instalacija (odlukom natpolovične većine po udjelu u vlasništvu).

Potrebno je napomenuti da suvlasnik ili druga osoba koja onemogući postavljanje potrebne infrastrukture može biti odgovoran za štetu koja nastane zbog onemogućavanja korištenja prava iz čl. 82.  Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima
NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se