O NAMA

18.3.2009

Tko su suvlasnici? 

To su svi vlasnici stanova i drugih prostora u stambenim zgradama koji su povezani zajedničkim dijelovima zgrade i infrastrukturom zgrade ( zajedničko vlasništvo). Osim stanara-vlasnika stanova, suvlasnici su i druge pravne ili fizičke osobe, vlasnici poslovnih i drugih prostora u zgradama. Bez obzira dali se radi o pravnim ili fizičkim osobama, svi su u istim stvarno-pravnim odnosima.

Zašto je osnovana udruga stanara - suvlasnika? 


Otkupom stanova svi smo postali vlasnici stanova i zajedničkih dijelova zgrade, a s time su došle i obaveze održavanja zajedničkih dijelova zgrade. Svi vlasnici stanova izdvajaju novac za zajedničku pričuvu i to su jedina sredstva kojima se održavaju zajednički dijelovi zgrade. Dosadašnja praksa je pokazala da postoji mnoštvo problema između stanara (vlasnika nekretnine) i upravitelja zgrada, komunalnih službi i samih izvođača radova na stambenim zgradama.

Ciljevi Udruge 


Ciljevi udruge su: :

  • Zaštita i promicanje interesa vlasnika stanova i drugih prostora i zajedničkih dijelova stambenih zgrada
  • Suradnja s upraviteljima radi kvalitetnijeg održavanja stambenih zgrada
  • Poticanje banaka, štedionica i drugih financijskih organizacija na davanje povoljnih stambenih kredita građanima
  • Briga o okolišu stambenih zgrada
  • Razvijanje kulture stanovanja i dobrosusjedskih odnosa
  • Utjecaj na komunalnu infrastrukturu kroz suradnju s javnim poduzećima
  • Zastupanje stanara - suvlasnika pri formiranju zakonskih prijedloga i drugih propisa iz područja stanovanja.

Članstvo i članarina 

 
Član Udruge može postati svaki poslovno sposobni državljanin RH i pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj pod jednakim uvjetima utvrđenim ovim Statutom.
Udruga je dužna voditi popis članova Udruge.
Članom Udruge mogu postati stranci i pravne osobe sa sjedištem u inozemstvu koji prihvaćaju odredbe Statuta.
Odluku o prijemu stranca u članstvo donosi Izvršni odbor.
Članstvo može biti:

  • Redovno (pojedinac - vlasnik stana ili poslovnog prostora i pravna osoba vlasnik stana ili poslovnog prostora u stambenim zgradama).
  • Pomažuće (fizička osoba i pravna osoba koji financijskim ili drugim prikladnim sredstvima na zakonit način potpomažu rad udruge).
Izvršni odbor može imenovati počasne članove Udruge. Počasnim članom može postati osoba koja je osobnim radom i izvanrednim zalaganjem pridonijela ostvarivanju ciljeva Udruge.

Kako Udruga djeluje                                  
Edukacijom i pravovremenim informiranjem stanara i ovlaštenih predstavnika stanara o njihovim pravima i obvezama. Razmjenom informacija i iskustava između stanara i predstavnika stanara kao i dijalogom s upraviteljima zgrada, komunalnim službama i izvođačima radova, cilj nam je potaknuti racionalno i transparentno korištenje sredstava pričuve.

 
NAJČITANIJE

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se