O NAMA

18.3.2009

Tko su suvlasnici?

To su svi vlasnici stanova i drugih prostora u stambenim zgradama koji su povezani zajedničkim dijelovima zgrade i infrastrukturom zgrade ( zajedničko vlasništvo). Osim stanara-vlasnika stanova, suvlasnici su i druge pravne ili fizičke osobe, vlasnici poslovnih i drugih prostora u zgradama. Bez obzira dali se radi o pravnim ili fizičkim osobama, svi su u istim stvarno-pravnim odnosima.

Zašto je osnovana udruga stanara - suvlasnika?

Otkupom stanova svi smo postali vlasnici stanova i zajedničkih dijelova zgrade, a s time su došle i obaveze održavanja zajedničkih dijelova zgrade. Svi vlasnici stanova izdvajaju novac za zajedničku pričuvu i to su jedina sredstva kojima se održavaju zajednički dijelovi zgrade. Dosadašnja praksa je pokazala da postoji mnoštvo problema između stanara (vlasnika nekretnine) i upravitelja zgrada, komunalnih službi i samih izvođača radova na stambenim zgradama.

Ciljevi Udruge

Ciljevi udruge su: :

• Zaštita i promicanje interesa vlasnika stanova i drugih prostora i zajedničkih dijelova stambenih zgrada
  • Suradnja s upraviteljima radi kvalitetnijeg održavanja stambenih zgrada
  • Poticanje banaka, štedionica i drugih financijskih organizacija na davanje povoljnih stambenih kredita građanima
  • Briga o okolišu stambenih zgrada
  • Razvijanje kulture stanovanja i dobrosusjedskih odnosa
  • Utjecaj na komunalnu infrastrukturu kroz suradnju s javnim poduzećima
  • Zastupanje stanara - suvlasnika pri formiranju zakonskih prijedloga i drugih propisa iz područja stanovanja.

Članstvo i članarina

Član Udruge može postati svaki poslovno sposobni državljanin RH i pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj pod jednakim uvjetima utvrđenim ovim Statutom.
Udruga je dužna voditi popis članova Udruge.
Članom Udruge mogu postati stranci i pravne osobe sa sjedištem u inozemstvu koji prihvaćaju odredbe Statuta.
Odluku o prijemu stranca u članstvo donosi Izvršni odbor.
Članstvo može biti:

• Redovno (pojedinac - vlasnik stana ili poslovnog prostora i pravna osoba vlasnik stana ili poslovnog prostora u stambenim zgradama).
  • Pomažuće (fizička osoba i pravna osoba koji financijskim ili drugim prikladnim sredstvima na zakonit način potpomažu rad udruge).
Izvršni odbor može imenovati počasne članove Udruge. Počasnim članom može postati osoba koja je osobnim radom i izvanrednim zalaganjem pridonijela ostvarivanju ciljeva Udruge.

Kako Udruga djeluje
Edukacijom i pravovremenim informiranjem stanara i ovlaštenih predstavnika stanara o njihovim pravima i obvezama. Razmjenom informacija i iskustava između stanara i predstavnika stanara kao i dijalogom s upraviteljima zgrada, komunalnim službama i izvođačima radova, cilj nam je potaknuti racionalno i transparentno korištenje sredstava pričuve.

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.