O NAMA

18.3.2009

Tko su suvlasnici?

To su svi vlasnici stanova i drugih prostora u stambenim zgradama koji su povezani zajedničkim dijelovima zgrade i infrastrukturom zgrade ( zajedničko vlasništvo). Osim stanara-vlasnika stanova, suvlasnici su i druge pravne ili fizičke osobe, vlasnici poslovnih i drugih prostora u zgradama. Bez obzira dali se radi o pravnim ili fizičkim osobama, svi su u istim stvarno-pravnim odnosima.

Zašto je osnovana udruga stanara - suvlasnika?

Otkupom stanova svi smo postali vlasnici stanova i zajedničkih dijelova zgrade, a s time su došle i obaveze održavanja zajedničkih dijelova zgrade. Svi vlasnici stanova izdvajaju novac za zajedničku pričuvu i to su jedina sredstva kojima se održavaju zajednički dijelovi zgrade. Dosadašnja praksa je pokazala da postoji mnoštvo problema između stanara (vlasnika nekretnine) i upravitelja zgrada, komunalnih službi i samih izvođača radova na stambenim zgradama.

Ciljevi Udruge

Ciljevi udruge su: :

• Zaštita i promicanje interesa vlasnika stanova i drugih prostora i zajedničkih dijelova stambenih zgrada
  • Suradnja s upraviteljima radi kvalitetnijeg održavanja stambenih zgrada
  • Poticanje banaka, štedionica i drugih financijskih organizacija na davanje povoljnih stambenih kredita građanima
  • Briga o okolišu stambenih zgrada
  • Razvijanje kulture stanovanja i dobrosusjedskih odnosa
  • Utjecaj na komunalnu infrastrukturu kroz suradnju s javnim poduzećima
  • Zastupanje stanara - suvlasnika pri formiranju zakonskih prijedloga i drugih propisa iz područja stanovanja.

Članstvo i članarina

Član Udruge može postati svaki poslovno sposobni državljanin RH i pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj pod jednakim uvjetima utvrđenim ovim Statutom.
Udruga je dužna voditi popis članova Udruge.
Članom Udruge mogu postati stranci i pravne osobe sa sjedištem u inozemstvu koji prihvaćaju odredbe Statuta.
Odluku o prijemu stranca u članstvo donosi Izvršni odbor.
Članstvo može biti:

• Redovno (pojedinac - vlasnik stana ili poslovnog prostora i pravna osoba vlasnik stana ili poslovnog prostora u stambenim zgradama).
  • Pomažuće (fizička osoba i pravna osoba koji financijskim ili drugim prikladnim sredstvima na zakonit način potpomažu rad udruge).
Izvršni odbor može imenovati počasne članove Udruge. Počasnim članom može postati osoba koja je osobnim radom i izvanrednim zalaganjem pridonijela ostvarivanju ciljeva Udruge.

Kako Udruga djeluje
Edukacijom i pravovremenim informiranjem stanara i ovlaštenih predstavnika stanara o njihovim pravima i obvezama. Razmjenom informacija i iskustava između stanara i predstavnika stanara kao i dijalogom s upraviteljima zgrada, komunalnim službama i izvođačima radova, cilj nam je potaknuti racionalno i transparentno korištenje sredstava pričuve.

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.